Najopasniji poslovi za ljudsko zdravlje

Radiosarajevo.ba
Najopasniji poslovi za ljudsko zdravlje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nedavno objavljena studija Medical News Todaya pokazala je kako su žene određenih profesija izložene većem riziku od razvoja srčanih problema.

Iako naučnici ističu kako nekoliko životnih čimbenika može povećati rizik od srčanih bolesti, uključujući nezdravu prehranu, nedostatak fizičke aktivnosti i pušenje, postoji jedan faktor rizika koji za sada nije dobio toliko pažnje koliko zaslužuje, a to je vaša profesija.

No, nedavne analize pokazale su kako su određene profesije povezane s povećanim rizikom od razvoja različitih srčanih bolesti ili drugih kardiovaskularnih problema, prenosi Index.

Rukovodeće pozicije

Naprimjer, jedna studija koju su istraživači proveli na naučnom skupu u Japanu otkrila je kako su pojedinci na rukovodećim pozicijama, bez obzira na djelatnost, izloženi većem riziku od dobivanja srčanih bolesti. No, centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu kako je nejasno u kojoj mjeri profesionalni čimbenici rizika mogu pridonijeti srčanim problemima te zbog toga potiču nova istraživanja u ovoj oblasti.

Na ovogodišnjim sjednicama American Heart Associationa u Philadelphiji, održanima između 16. i 18. novembra, Bede Nriagu i njena kolegica sa Univerziteta Drexel u Philadelphiji predstavile su studiju dodajući još jače argumente tome kako neke profesije doista imaju veze s bolestima srca. Na ovom skupu naučnici su objasnili koje profesije dovode do povećanog rizika od razvoja zdravstvenih problema, posebno kod žena.

Socijalni radnici spadaju u najrizičniju skupinu

Istraživači su ispitivali moguću povezanost između zdravlja srca i različitih zanimanja u skupini od preko 65.000 žena, čija je prosječna dob bila 63 godine i koje su već prošle kroz menopauzu.

Također su uzeti u obzir čimbenici poput pušačkog statusa, težine, tjelesne aktivnosti i prehrane, kao i čimbenici zdravstvenog rizika, uključujući kolesterol, krvni pritisak i šećer u krvi. Istraživački tim razmotrio je i 20 najčešćih zanimanja među sudionicima istraživanja. Sveukupno, primijetili su da gotovo 13 posto žena ima loše kardiovaskularno zdravlje. Također su pronašli poveznicu između određenih poslova i zdravlja.

Socijalne radnice imaju 36 posto veću mogućnost za razvijanje srčanih problema od drugih profesija, dok su blagajnice na nešto nižoj razini, od 33 posto.

Medicinske sestre, psihijatri i kućne pomoćnice imaju 16 posto šanse za obolijevanje. Među njima, najveći rizik od razvijanja kardiovaskularnih problema imaju medicinske sestre, s 14 posto vjerojatnosti za razvoj bolesti.

Istraživači su također ukazali na povezanost između nekih profesija i nižeg rizika od dobivanja kardiovaskularnih bolesti.

Tu se pokazalo kako posrednice i prodajni agenti imaju 24 posto manje šanse za dobivanje srčanih bolesti od onih na drugim poslovima, dok administrativne radnice imaju 11 posto manji rizik od dobivanja ovih bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije