Nagrada za hrabrost: Krava "pomilovana" nakon bijega iz klaonice

Radiosarajevo.ba
Nagrada za hrabrost: Krava "pomilovana" nakon bijega iz klaonice
Lokalni guverner u Nisi, na jugu Poljske, rekao je danas da će kravu, koja je pobjegla na putu ka klaonici, ostaviti u životu i kada bude uhvaćena prebaciti je u rezervat za životinje.

Guverner Czeslaw Bilobran izjavio je za AP da je krava bila toliko hrabra da su odlučili da je zadrže u životu.

Krava je pobjegla iz klanice u Poljskoj tako što je preplivala na obližnje ostrvo i nastanila se na njemu i napadala sve koji su pokušavali da joj se približe, piše Independant.

Krava je u bijegu od prošlog mjeseca, nakon što nije dozvolila da je ukrcaju u kamion koji je trebalo da je odveze u sigurnu smrt. Probila je metalnu ogradu i pobjegla skočivši u obližnje jezero i potom zaplivala prema ostrvu.

Vlasnik krave, poznat kao gospodin Lukasz, pokušao je da vrati kravu na farmu, ali pri pokušaju da je uhvate, krava je povrijedila jednog od radnika i slomila mu ruku.

U pomoć je pozvan i veterinar koji je trebalo da uspava životinju, no krava je opet imala sreće. Veterinar je javio da je ostao bez sredstva za uspavljivanje, a nova količina je trebalo da stigne tek za nekoliko dana.

Nakon sedam dana pokušaja da vrati kravu, Lukasz je odustao i odlučio da je ostavi neko vrijeme na ostrvu dok ne smisli kako da je uhvati. Uz pomoć lokalnih vatrogasaca želio je da joj odnese nešto hrane da u međuvremenu ne ugine od gladi.

Kada se vatrogasni brod približio ostrvu, krava je preplivala na pedesetak metara udaljeno poluostrvo. Vatrogasni komandant Pawel Gotowski izjavio je da je životinja bila uplašena, ali da je izgledala zdravo.

I na kraju kada je Lukasz odlučio da ubije kravu i tako završi priču, umiješao se načelnik grada Nise, Pawel Kukiz, koji se založio da kravu puste da živi.

Ovaj političar i bivši pevač pokrenuo je i akciju na Facebooku i objavio da je spreman da plati vlasniku da bi omogućio kravi-heroju da se "zauvijek spase od smrti“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije