Idilični zaliv iz filma "The Beach" zatvara se za turiste

Radiosarajevo.ba
Idilični zaliv iz filma "The Beach" zatvara se za turiste
Zaliv Maya na Tajlandu, koji se pojavljuje u filmu "The Beach" Dannyja Boylea, bit će zatvoren za posjetioce u periodu od najmanje tri mjeseca zbog oštećenja koraljnih grebena koje je prouzrokovao masovni turizam.

Idilična uvala već dugo je žrtva svoje slave.

Zbog velike popularnosti filma, u zaliv Maya na ostrvu Phi Phi pohrlile su horde turista, čije je prisustvo počelo da ugrožava ovaj netaknuti prirodni raj, piše britanski Telegraph.

Najmanje 5.000 turista doveze se svakog dana brodom do ovog dragulja s odmaralištima na Puketu, pa su lokalne vlasti odlučile preduzeti drastične mjere kako bi sačuvale korale. 

"Ograničenje broja posjetilaca može da pomogne do neke mjere, ali najbolje rješenje je trajno zatvaranje, koje, nažalost, nije moguće zbog našeg oslanjanja na turizam", rekao je Thon Tamrongnavasavat, morski ekolog na Univerzitetu Kasetsart u Bangkoku.

Sudeći prema istraživanjima, uništeno je 72 posto tajlandskih koraljnih grebena, od čega 30 posto samo u posljednjih 10 godina.

Uzrok su zagađenja koja prave priobalni hoteli, bacanje plastičnog otpada, kao i fizička oštećenja koja nanose brodovi, prenosi b92

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije