Panika na Hvaru zbog nove table: Šta se krije iza zastrašujućeg upozorenja?

3
Radiosarajevo.ba
Panika na Hvaru zbog nove table: Šta se krije iza zastrašujućeg upozorenja?
Foto: Eco Hvar / Tablna na Hvaru izazvala paniku

Fotografija s natpisom na ploči "Zatrovano zemljište", snimljena u Faroskoj hori, antičkom polju koje je naporima kulturnjaka prije 14 godina uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, digla je veliku prašinu na otoku Hvaru u Hrvatskoj.

Ljudi su se pitali pa kakav je to "trbuh škoja", kako ga reklamiraju na stranici Turističke zajednice Staroga Grada, kada se predstavlja "zatrovanom zemljom", a naposljetku je u navedenom slučaju navodno postupala i policija te razjasnila o čemu se tu radi.

"Na svu sreću, nakon fotografije stigla je i obavijest da je vlasnik spomenutom pločom želio samo zastrašiti nepozvane ljude i njihove pse da ne ulaze na kultivirano zemljište.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Tablna na Hvaru izazvala paniku - undefined

Foto: Eco Hvar: Tablna na Hvaru izazvala paniku

Međutim, nepobitna je činjenica da težaci koriste pesticide u tome polju, što je bilo i dokazano provedenom anketom prije nekoliko godina", rekla je Vivian Grisogono, predsjednica udruge "Eco Hvar".

Sagovornica dodaje da lokalne vlasti u najmanju ruku prešutno dopuštaju trovanje prirode u sklopu programa dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što je pogubno ne samo za zdravlje otočana i turista, nego i kukaca, osobito pčela. Nedavno su i rubovi dijela hvarskih cesta prskani nepoznatim herbicidom, što se pokušalo zataškati, ali je naposljetku sve izišlo na vidjelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije