Ostrvce na Jadranu koje se prodaje za milion eura, ali ima jedan uslov

1
Radiosarajevo.ba
Ostrvce na Jadranu koje se prodaje za milion eura, ali ima jedan uslov
Foto: HRT / Mali Kostač

Naziv: Mali Kosmač. Cijena: milion eura.

U ovu ostrvsku mrvicu nadomak Sevida na hrvatskom Jadranu, stranci se zaljube na prvi pogled pa su spremni platiti – koliko treba.

"Ovo je malo specifično jer je zaista malo ostrvo pa vjerujem da je pobudilo interes javnosti. Oni mogu samo da pričaju o toj čestici koja je upisana, kao privatna u tom dijelu, ali pomorsko dobro se ne prodaje", kaže pročelnica Upravnog odbora za turizam Splitsko-dalmatinske županije, Matea Dorčić.

Prvi susjed Zdravko Caktaš, kaže, prodavao ne bi ništa. Strancima pogotovo.

"Bilo bi ružno da ljudi ne mogu da dođu da se kupaju jer ljeti dolaze tu s barkama, baš na taj Mali Kosmač da se kupaju. Oko se ribari, a da sad neko tu brani pristup, ne bi bilo dobro", smatra Zdravko Caktaš sa Sevida.

Privatna ostrva u Hrvatskoj vlasnici mogu prodati tek kada kupovinu odbiju država, županija i opština, što se većinom i dogodi jer cijene budu paprene.

"Zakon o vlasništvu teško da možemo mijenjati. Sad je pitanje da li bi država trebalo otkupiti neka manja ostrva. Ali definitivno sam protiv gradnje na tako malim ostrvimaa", ističe gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Jasminka Biliškov pak predlaže da ih se da u koncesiju te da se promjenama zakona i prostornih planova – manja gradnja ipak omogući.

"Naravno, ta gradnja mora biti strogo kontrolisana, na primjer, moj prijedlog je da se na jednom ostrvu može napraviti jedna kuća, izgrađena u mediteranskom stilu, kamena", ističe agentica za nekretnine Jasminka Biliškov.

Trenutno se prodaje desetak ostrva. Svjesna je, kaže, da će uz ovakve uslove teško uspjeti, ali mogući kupci – stalno zovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije