Muzičar Jonathan Jacob Meijer pred sudom: Sumnja se da je otac 550 djece

3
Radiosarajevo.ba
Muzičar Jonathan Jacob Meijer pred sudom: Sumnja se da je otac 550 djece
Foto: Facebook / Jonathan Jacob Meijer

Nizozemski muzičar i bloger Jonathan Jacob Meijer (41) bi mogao dobiti doživotnu zabranu doniranja sperme. Muzičara je u Haagu tužila Fondacija "Donorkind Foundation" jer je svoju spermu donirao raznim klinikama i na taj način postao otac 550 djece.

Osim Fondacije, tuži ga i žena in Njemačke kojoj je on donirao spermu i s kojom ima dijete.

Advokati ga optužuju da je donirao spermu i tako postao otac 550 djece širom svijeta iako je još 2017. godine u Nizozemskoj dobio zabranu doniranja.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Zabrana je uslijedila jer je Meijer potpisao ugovor sa Fondacijom "Donorkind Foundation" da će biti donator za samo 25 djece, ali njegova sperma bila je dostupna u deset klinika za žene ili parove koji su željeli djecu, pa je muzičar postao otac 102 djece

Uprkos zabrani, Nizozemac je nastavio ovu praksu i van svoje države. Bez pominjanja da je bio donator u svojoj matičnoj državi, on je nastavio prodavati spermu putem društvenih mreža i na raznim internet stranicama.

"Ovakvo ponašanje opasno je za psihičku dobrobit i zdravlje djece donora. Stavljajući svoje reproduktivne potrebe na prvo mjesto, donor djeluje protuzakonito", citirao je Daily Mail advokata Fondacije "Donorkind Foundation".

Međutim, Meijera ne tuži samo Fondacija, nego i majka jednog djeteta, kojoj je upravo on pomogao da postane otac.

"Da sam znala da je već otac više od 100 djece, nikad ga ne bih odabrala. Kad razmišljam o posljedicama koje bi to moglo imati za moje dijete, pozli mi. Mnoge majke su mu govorile da prestane, ali ništa nije pomoglo. Stoga je odlazak na sud jedini način na koji mogu zaštititi svoje dijete", izjavila je žena.

Dok advokati Fondacije žele da 41-godišnjak otkrije imena klinika gdje je donirao sjeme, majka jednog djeteta želi da se preostali uzorci unište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije