Mussolini je bio špijun britanske tajne službe MI5

Radiosarajevo.ba
Mussolini je bio špijun britanske tajne službe MI5

Zovem se Mussolini. Benito Mussolini. Zvuči nevjerovatno, ali jedan je britanski istoričar pronašao dokumente koji razotkrivaju nepoznati dio karijere talijanskoga Ducea i Hitlerova glavnog saveznika koji je jedno vrijeme bio britanski agent.

Iako nije radio baš za Bondovu matičnu agenciju, njegov stvarni angažman bio je u protuobavještajnoj sestrinskoj agencija MI5.

Peter Martland, istoričar s Cambridgea, pronašao je Mussolinija na platnoj listi te agencije iz 1917. godine.

Sedmična plaća koja je pomogla u političkim počecima budućeg fašističkog diktatora iznosila je tadašnjih 100, a u današnjoj protuvrijednosti 6000 funti.

Tada 34-godišnji novinar želio je da se Italija nastavi boriti na strani saveznika u Prvom svjetskom ratu i bio je spreman učiniti više od objavljivanja propagande u svojem listu.

"Italija je, nakon povlačenja Rusije iz rata, Britaniji bila najnepouzdaniji saveznik. Mussolini je unovačen u jesen 1917., a bio je aktivan najmanje godinu dana. Glavna mu je zadaća bila da zagovara rat. Britanija je po svaku cijenu željela izbjeći štrajk koji bi zaustavio rad u tvornicama.

"U to je vrijeme 100 funti sedmično bio popriličan iznos za isplatu jednom novinaru, ali u usporedbi s četiri miliona funti koje je Britanija dnevno trošila na rat, to je bio sitniš", objasnio je Martland. Istoričar vjeruje da je veliki ženskar Mussolini dobar dio gotovine trošio na ljubavnice, ali za to još nema dokaza.

Agent Mussolini, navodi se, je Hoareu ponudio da će poslati vojsku talijanskih ratnih veterana da pretuku demonstrante protiv rata u Milanu.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije