Možda ste u vezi sa sociopatom: Ponaša li se vaš partner ovako?

Radiosarajevo.ba
Možda ste u vezi sa sociopatom: Ponaša li se vaš partner ovako?
Arhiv / Ilustracija
Ljudi često koriste izraz sociopat kada žele opisati nekoga koga ne vole, ali rijetki razumiju što to tačno znači.

Sociopati imaju oblik antisocijalnog poremećaja ličnosti i kao rezultat toga nisu sposobni procijeniti što je ispravno, a što ne te se ne brinu za osjećaje drugih ljudi.

Istraživanje je pokazalo da jedna od 25 osoba ima znakove sociopatije, tako da postoji zdrava šansa da možda baš vi imate posla s jednom takvom.

Australski psiholog Marny Lishman naveo je za Daily Mail očigledne znakove da je vaš partner sociopat.

Šarmantan je i društven

Sociopati mogu izgledati skroz normalno, čak i voljeti društvo drugih ljudi, no zapravo čine štetu i nepravdu nesvjesno. Obično su šarmantni i uspješni, ali duboko u sebi osjećaju sram i krivnju.

Ne pazi na vaše osjećaje

Na početku veze je sociopat drag i ljubazan te lako smota osobu s visokim nivoem empatije. Međutim, kada ne dobiju što žele, nesvjesno manipuliraju i ponašaju se okrutno. Njima nedostaje morala i spremni su na sve kako bi dobili ono što žele, a to može zbuniti ljude.

Teško zadržava posao

Budući da imaju antisocijalne elemente ponašanja, sociopati mogu imati velikih problema na poslu. To u konačnici ima razarajuć učinak na zajednicu jer sociopat ne pokazuje nimalo poštovanja prema kolegama, nema empatije i zbog toga mu je teško zbližiti se s ljudima. Također, umjesto za grupne ciljeve radije će se boriti za svoj vlastiti uspjeh, a kada nešto krene po zlu, sklon je kriviti druge za neuspjeh i kršiti pravila, prenosi Net.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije