Nauka otkrila čega se muškarci zapravo boje i što ih najviše brine

Radiosarajevo.ba
Nauka otkrila čega se muškarci zapravo boje i što ih najviše brine
Foto: Thinkstock / Ilustracija

U ponedjeljak je obilježen Međunarodni dan muškaraca, a tim povodom na internetu su se mogla pročitati razna istraživanja koja se odnose na jači spol.

Jedno od takvih odnosi se na činjenicu da je za muškarce posebno delikatno njihovo mentalno stanje. Upravo je samoubistvo krajnji čin koji sve više muškaraca ispod 45 godina odlučuje poduzeti kako bi "riješili" svoje psiho probleme.

Također, često im se govori da budu čvršći i ne pokazuju emocije, a to zapravo ostavlja negativne posljedice.

Kompanija Harry's jedna je od onih koji žele razbiti iluziju nedodirljivog muškarca pa je provela istraživanje i pronašla listu stvari koje brinu muškarce.

U studiji provedenoj na više od 2000 muškaraca u dobi između 18 i 88, otkriveni su najčešće brige muškog roda.

Najveći faktori bili su posao i novac. Čak 17 posto muškaraca brinulo je o svom poslu, a 16 posto o prihodima. Druga briga po redu bila je zdravlje pa djeca. Neobično, ali sljedeća briga bila je politika i stanje u državi, a tek kasnije porodica, okoliš i budućnost.

"Volio bih da mi je žena češće kod kuće. Liječnica je i pod velikim je stresom, a to nosi doma. Htio bih da je tu za porodicu i da manje radi. Je li to tako loše?", pitao se 29-godišnjak iz Essexa, piše RTL.

"Htio bih imati ljepše i simetričnije lice. Nabaviti nove zube, ljepšu kosu i veće bicepse. Nema puno stvari koje volim na sebi" priznao je 25-godišnji muškarac iz Coventryja.

"Jednostavno se želim osjećati voljeno. Ponekad se osjećam kao da me ignorira. Htio bi da se otvori i kaže mi što zaista misli", priznao je 25-godišnji Devon. 

"Uvijek se osjećam loše zatrpam prijatelje svojim problemima. Ne znam kako ih sam riješiti. Osjećam se jadno zbog oslanjanja na porodicu", dodao je. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije