Misterija: Slučaj Taman Shud još uvijek nije riješen

Radiosarajevo.ba
Misterija: Slučaj Taman Shud još uvijek nije riješen
Generacije i generacije su odrastale na urbanim legendama i misterioznim pričama o zločinima koji nikada nisu riješeni, a Slučaj Taman Shud je jedan od takvih.

Pronaći beživotno tijelo nepoznatog muškarca ispod ulične lampe nikada nije ugodno iskustvo, ali stvari postaju zanimljive kada se uzme u obzir kako osim činjenice da je pokojni pronađen 1. oktobra 1948. godine u 6:30 ujutro u australskom Somerton Beachu, poznanice jednostavno prestaju!

Policija nije pronašla nikakve dokumente, a otisci prstiju i podaci o zubima se nisu slagali s ničim u svjetskim bazama podataka. Sve etikete na odjeći muškarca su bile otrgnute, ali istražitelji su uspjeli povezati kako je jakna američka.

Nadalje, autopsija je pokazala kako nema tragova nasilne smrti ili trovanja te kako je muškarac bio potpuno zdrav. 

Uskoro je pronađen maleni kofer u kojem se nalazilo još odjeće bez etiketa, a istražitelji su u skrivenom džepu njegovih hlača pronašli papirić s otisnutim riječima Taman Shud, što znači nešto kao “završeno” ili “gotovo“.

Pokazalo se kako se radi o otrgnutom komadu sa posljednje stranice iznimno rijetkog prijevoda zbirke pjesama Omara Khayyama naslovljene Rubaiyat. Uskoro je neki čovjek na stražnjem sjedištu svog automobila pronašao upravo taj primjerak knjige iz koje je istrgnut papirić, ali umjesto klasične kartice iz biblioteke, posvete ili bilo čega što bi otkrilo identitet nepoznatog pokojnika, knjiga je imala nešto što je cijeli slučaj odvelo u sfere totalne Zone sumraka.

Na kraju knjige je naime pronađen niz naizgled nasumičnih slova u pet redova s drugim redom prekriženim, a nedavne su analize otkrile kako se gotovo sigurno radi o nekoj vrsti šifre koja do sada nije riješena pa tako ni ovaj slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije