Minareti na Nevi: Veličanstvena Plava džamija u Sankt Peterburgu

Radiosarajevo.ba
Minareti na Nevi: Veličanstvena Plava džamija u Sankt Peterburgu
/ wiki
Plava džamija u središtu ruskog Sankt Peterburga po mnogo čemu je jedinstvena. Dugo vremena bila je najveća džamija u Rusiji, najveća u svijetu (ako se izuzme Turska), jedina je džamija na riječnom ostrvu…

Više od jednog stoljeća objekt na Petrogradskom ostrvu, u delti rijeke Neve, privlači vjernike i sve one koji posjećuju drugi najveći ruski grad.

Ime je dobila po impresivnoj plavoj kupoli visine 39 metara koja se može vidjeti s mosta Troicki na Nevi. Može primiti do 5000 vjernika, ima dva minareta visoka po 49 metara, poseban sprat za žene, poseban za muške vjernike...

Arhitekt Nikolaj Vasiljev projektirao je kupolu Sanktpeterburške džamije kao repliku mauzoleja Gur-Emir u Samarkandu (Uzbekistan), u kojem se nalaze posmrtni ostaci azijskog osvajača Tamerlana i njegove porodice iz 15. stoljeća.

Izgradnju Sanktpeterburške džamije započeo je 1910. emir Seid-Abdul-Agate-kan, vladar Buharskog emirata, koji se od 1868. nalazio pod protektoratom Ruskog Carstva.

Kako je za vrijeme vladavine cara Aleksandra III teritorija Centralne Azije postao dio Ruske Imperije, vlasti su odlučile izgradnjom džamije iskazati poštovanje prema muslimanskoj zajednici u Sankt Peterburgu koja je tada brojala više od 8.000 ljudi.

Kada je 1913. izgradnja džamije "ugrubo završena", a dovršena sedam godina kasnije, bio je to najveći muslimanski vjerski objekt u Rusiji.

No, vrlo brzo se Plava džamija, poput svih vjerskih objekata u Rusiji, našla na meti Lige militantnih ateista, organizacije osnovane kao sredstvo ideološke borbe protiv religije. Godine 1940. džamija je zatvorena, no 1956. vraćena je vjernicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije