'Milenijalci' prva generacija koja će živjeti lošije od roditelja

Radiosarajevo.ba
'Milenijalci' prva generacija koja će živjeti lošije od roditelja

Takozvani "milenijalci" postat će prva generacija u modernom dobu koja će živjeti lošije od svojih roditelja, navode ekonomski analitičari, prenosi novinska agencija Srna.

"Milenijalci" označava pojam za generacije rođene od 1980. do 2000. godine.

Trgovinski ratovi, pad stope prinosa, usporavanje globalnog rasta ekonomije, konstantni pad berzi... sve to utječe na lošu perspektivu "milenijalaca" u SAD, ali i u svijetu. Slaba ekonomija znači loše finansijske, emocionalne i zdravstvene posledice za svakoga, od beba do penzionera.

Naredna recesija posebno će teško pogoditi generaciju starosti od 22 do 38 godina. Zapravo, posljednja recesija nikad se nije ni završila, navodi portal "Atlantik".

Sljedeća kriza zaustavit će njihove karijere i spustiti plate baš u trenutku kada "milenijalci" ulaze u godine u kojima bi trebalo najbolje da zarađuju. Još od 2014. godine "milenijalci" ne zarađuju više od nekih prošlih generacija, iako je ekonomija znatno razvijenija, a zemlja (SAD) bogatija.

Djeca iz osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka imala su i ogroman i finansijski katastrofalan teret na svojim oslabljenim plećima - trilion dolara duga za školovanje. Školarine su od 2001. godine 'porasle' za više od 100 posto, čak i nakon što se uračuna inflacija.

"Otrovna kombinacija" manjih prihoda i većih studentskih kredita, uz dodatak visokih kamata u godinama oporavka, dovela je do toga da su "milenijalci" isključeni s tržišta nekretnina, te su tako izgubili osnovni način da steknu bogatstvo. Stopa vlasništva nad nekretninama u ovoj generaciji je osam posto manja nego prije.

Pritisak troškova je, također, otežao ili onemogućio štednju ili ulaganje. Udio Amerikanaca mlađih od 35 godina koji imaju dionice pao je sa 55 posto 2001. godine na 37 posto 2018. godine.

Stručnjaci upozoravaju da cijela jedna generacija ne štedi na odgovarajući način, a dvije trećine "milenijalaca" nemaju apsolutno ništa u penzionoj štednji. To znači da "milenijalci" nimalo nisu profitirali od višegodišnjeg rasta cijena deonica, kao što su nekada profitirali njihovi roditelji i bake i djede, navodi portal "Atlantik".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije