Mijenja se karta svijeta: Otkriveno pet novih otoka

Radiosarajevo.ba
Mijenja se karta svijeta: Otkriveno pet novih otoka
Foto: Ilustracija / Topljenje leda

Ruska mornarica je saopćila da je otkrila pet novih otoka koji su se pojavili topljenjem ledenjaka na udaljenom Arktiku. Po dovršenju ekspedicije ucrtali su na karte otoke, koji su do tada bili skriveni pod ledenjacima, no još uvijek ih nisu imenovali, rekao je šef sjeverne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev, piše The Guardian.

Moisejev je objasnio na konferenciji za novinare u Moskvi da je do toga došlo zbog promjena koje se događaju s ledom. “Ondje su prije bili ledenjaci. Otapanje, urušavanje i promjene u temperaturi doveli su do otkrića tih otoka”.

Otapanje ledenjaka na Arktiku u razdoblju od 2015. do 2019. bilo je gore nego u bilo kojem drugom petogodišnjem periodu od kada se provode mjerenja, otkrio je izvještaj UN-a o posljedicama globalnog zagrijavanja, koji je objavljen prošli mjesec. U Studiji se objašnjava kakve će posljedice rasta nivoa okeana, brzog topljenja ledenih pokrova na Grenlandu i Antarktici i smanjenje ledenjaka imati na 1,3 milijarde ljudi koji žive u vrlo niskim područjima ili u visokim planinskim predjelima.

Rusija je posljednjih godina otvorila niz vojnih i naučnih baza na Arktiku, a interes za regiju raste kako rastuće temperature otvaraju brodske rute i olakšavaju iskorištavanje dotad nepristupačnih resursa minerala.

Ovogodišnja ruska ekspedicija na dva arhipelaga, Zemlju Franje Josipa i Novaju Zemlju, uključivala je tim od 60 ljudi, među kojima su bili civili iz Ruskog zemljopisnog društva.

Članovi ekspedicije snimili su trenutak kada je ljutiti morž napao njihov čamac, a videozapis je postao viralan prošlog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije