Među najboljim gradovima svijeta i onaj u kojem ima najviše bh. građana

Radiosarajevo.ba
Među najboljim gradovima svijeta i onaj u kojem ima najviše bh. građana
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč

Čitaoci magazina Conde Nast Traveler birali su najbolje gradove, i među njima se našao jedan u kojem živi mnogo Bosanaca i Hercegovaca. Oko 600.000 ljudi je glasalo za najbolji grad u 2019. godini, a nagrada “izbor čitalaca“ se dodjeljuje već 32 godine zaredom.

Gradovi su podijeljeni u kategorije, mali i veliki gradovi, jer je teško uporediti nečiju simpatičnost i grandioznost.

Tokio, Japan

Tokio je proglašen najboljim gradom u 2019. godini. Posetiocima ovog grada se dopada sjaj ovog grada, neonska svjetla i sve moderno što potiče odavde. Tokio važi i za jednu od najboljih destinacija što se tiče hrane, a turisti su to uzeli u obzir kada su glasali.

Kioto, Japan

Ovo je bila prijestolnica dok je Japan bio carevina. Ovdje se može vidjeti hram iz 10. vijeka ili gejše kako stoje ispred svojih “radnji“, ali uglavnom kao turistička atrakcija. Grad se preporodio nakon zemljotresa 2011. nakon čega je postao primamljiv umjetnicima.

Singapur

Singapur se našao na 3. mjestu njaboljih gradova. Turisti vole novitete ovog grada, a posebno savremenu umjetnost koja je u usponu. Kažu da se cijeli grad tolikom brzinom mijenja da ako je prošlo više od nekoliko godina razmaka između dvije posjete - grad postaje neprepoznatljiv, piše CN Traveler.

Beč

Beč se našao na 4. mjestu najboljih gradova na svijetu, ali to ga čini najboljim gradom u Evropi 2019. godine. Grad koji nudi najviše kulture iz svih oblasti i privlači u svoju veličanstvenu unutrašnjost veličanstvenom arhitekturom. Oni koji su glasali nisu izostavili ni velike parkove, dvorce, ali i hranu koju su veoma hvalili pri izboru.

Iza Beča našli su se japanski grad Osaka, Kopenhagen, Amsterdam, Barselona, Tajpej u Tajvanu i Sidney.

Merida, Meksiko

Na vrhu liste najboljih gradića našao se grad Merida u Meksiku. Ovaj grad je prepoznatljiv po šarolikim fasadama arhitekture svojstvene za kolonije Španije. Za Meridu i okolinu se vezuje drevna civilizacija Maja.

Dresden, Njemačka

Ovaj grad je bio prekriven ruševinama nakon II svetskog rata, sravnjen je sa zemljom, ali je u potpunosti restauriran. Grad deluje kao da je ostao zaleđen u baroknom dobu, a zapravo nije stariji od nekoliko decenija. Najznačajnija građevina je bila kraljevska palata, a danas je to dom najveće kolekcije dragulja, plemenitih metala i umetnosti u Evropi.

Quebec, Kanada

Quebec je mjesto koje je podjednako lijepo u svakom godišnjem dobu. Šarmantan zamak iz 17. vijeka i katedrale su očaravajući kada ih prekrije snijeg, ali i onda kada nad njima sija sunce. Stari Quebec je pod zaštitom UNESCO-a, a turisti koji su glasali naveli su da je pješačka zona mjesto kojim vrijedi prošetati.

Salzburg se našao na 4. mjestu, a za njim su Puerto Valarta u Meksiku, Bergen u Norveškoj, Firenca, Puebla u Meksiku, Monte Karlo i Keln u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije