Matematički zadatak namučio je mnoge: Možete li vi ovo riješiti

/ Komentari (7)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

ambrozija

Bas je sramota sta objavljujete.Ovaj je zadatak iz petog osnovne!!!!I kako ove jednostavne racunske operacije su namučile mnoge? Stidite se ovog idiotizma.

Chemix

Kaže dijelljenje prvo a oni ga zadnjeg utadili. Prvo 8:2, pa tek onda ide ono x4 na kraju, 4x4=16 8÷2x4=4x4=16

Sreća ne učite djecu matematiku

Točan odgovor je 16. Izgleda da vaš novinar bolje zna od bilo kojeg računala. U računu 8:2*4 prvo se izvode operacije s lijeva pa je 4*4.

John O'Brazz

Ovi glupi "problemi" sto objavljujete jedan za drugim nisu ni za Vesele Sveske.

ambrozija

Skinite ovu glupost.Em ste prost zadatak proglasili mozgalicom,em rezultat nije tacan Rezultat je 16.

Ami82

U matematici postoji pravilo da množenje i dijeljenje dolazi prije sabiranja i oduzimanja, a ne postoji matematičko pravilo da prednost ima operacija koja dolazi prva s lijeva na desno. Čovjek je u videu fino objasnio da je zadatak nejasan i da nam treba više informacija da bi ga riješili. Znači ako dijelim 8 slatkiša na 2 grupe od po 4 djece (2 djevojčice i 2 dječaka) i zanima me koliko slatkiša će dobiti svako dijete, onda je rezultat 1. A ako svaki vikend (subota i nedelja) dijelim po 8 slatkiša na 2 djece i zanima me koliko slatkiša će svako dijete dobiti poslije 4 dana dijeljenja (2 subote i 2 nedelje), onda je rezultat 16. Za oba zadatka je postavka 8:2x(2+2), samo što bi u prvom slučaju radi jasnosti napisali 8:[2x(2+2)], a u drugom (8:2)x(2+2) (zagrada određuje koji dio rješavamo prvi, jer su množenje i dijeljenje ravnopravne računske operacije).

Pipa

U svemu je najgore što ovaj zadatak nezna riješiti 80% ljudi. A radi se u trećm razredu.

/ Najnovije