Mali, slatki, ali opasni: Nakon 20 godina rođena tri mladunca bijelog lava

0
Anadolija
Mali, slatki, ali opasni: Nakon 20 godina rođena tri mladunca bijelog lava
FOTO: AA / Mali, slatki, ali opasni: Nakon 20 godina rođena tri mladunca bijelog lava

Zoološki vrt u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji nedavno je bio glavna vijest mnogih regionalnih medija nakon što je objavljena informacija da su poslije 20 godina u tom gradu rođena mladunčad bijelog lava, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavica Bela na svijet je donijela tri mladunca bijelog lava, koji je mutirana varijanta lava i mogu se vidjeti uglavnom u zoološkim vrtovima.

Aleksandar Madžovski, čuvar u Zoološkom vrtu u Skoplju, opisao je u razgovoru za AA uzbuđenje i izazov s kojim su se on i njegove kolege 7. marta suočili kada je iznenada krenuo porođaj lavice Bele.

Benjamina Karić poslala pismo svim prijateljskim gradovima Sarajeva: Imala je samo jednu molbu

Benjamina Karić poslala pismo svim prijateljskim gradovima Sarajeva: Imala je samo jednu molbu

“Prvo novorođenče rođeno je napolju, 7. marta. Vrijeme je i dalje bilo hladno, bilo je ostataka snijega. Uspjeli smo da odvojimo Belu od malenog, da ga reanimiramo i lavicu prebacimo u sigurnu sobu koja je prethodno pripremljena za nju i u toj prostoriji je rodila druga dva lavića", rekao je Madžovski.

Buđenje majčinskog instinkta kod lavice Bele

Madžovski je uspio pridobiti povjerenje majke lavice, pa se svakodnevno brine o njoj i njenim mladuncima. Kaže da brzo napreduju i kako su im nedavno počeli rasti zubi. Sada, osim majčinog mlijeka, jedu i meso.

"Super lavica, ona je super majka i dobro se brine o mališanima, dozvoljava nam da se zbližimo. Naravno, i oni su već radoznali, dolaze kod nas. Ipak, kod nje postoji doza sudržanosti, neki majčinske instinkt", kazao je Madžovski.

Direktor skopskog Zoološkog vrta Kristijan Stamenov kaže da majka Bela i otac Čaka imaju prelijepu mladunčad rijetke vrste bijelog lava, koji trenutno žive na posebnom staništu zbog neophodne veterinarske njege koja im se treba pružiti.

"Baby boom" u skopskom Zoološkom vrtu

Stamenov je rekao da ga posebno raduje to što je broj životinja u Zoološkom vrtu u proteklom periodu značajno povećan.

"U prošlosti smo mogli svjedočiti pravom 'baby boomu' u Zoološkom vrtu. Počeli smo sa malim lavovima, nastavili smo sa mnogo mladunčadi poput lemura, guštera. Prava atrakcija je mladunče dvogrbe kamile", istakao je Stamenov.

Lavići će vjerovatno do kraja maja ostati s majkom u zaštićenom okruženju, kada će veterinarski tim odlučiti da li su spremni za druženje sa spoljnim svijetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije