"Majke ne bi trebalo da rade"

Radiosarajevo.ba
"Majke ne bi trebalo da rade"

Zaposlene majke, kojima je već dovoljno teško da usklade porodični život i posao, našle su se u centru pažnje nove naučne studije.

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno, naime, pokazalo je da se djeca zaposlenih majki slabije hrane, da više sjede pred televizorom ili kompjuterom i da rijeđe u školu idu pješice od svojih vršnjaka čije majke ne rade.

Da li to znači da bi za djecu bilo bolje da njihove majke budu uz njih cijeli dan, i kako je to uopšte moguće u ogromnom broju slučajeva kada je još jedna plata neophodna za kućni budžet?

Bez tradicionalne podjele

O uticaju provođenja više vremena sa djecom na njihov fizički i mentalni razvoj u posljednje vrijeme se mnogo piše.

Očevi su tradicionalno bili ti koji su privređivali, a majke su bile domaćice koje su se brinule o djeci - ali takva podjela je odavno prestala da bude pravilo; danas je u Velikoj Britaniji oko 60 posto žena sa malom djecom zaposleno.

Brojne studije su pokazale da odustvo oca iz kuće tokom dana ne utiče bitnije na razvoj djece, pa su naučnici usmjerili pažnju na ulogu majki, koje sve češće, ne samo da se brinu o porodici, već i rade.

Majke moraju da ulože dodatni napor

Jedan od autora najnovijeg istraživanja, profesor Catherine Law sa Instituta za zdravlje djece na Univerzitetskom koledžu u Londonu, za BBC kaže da nema ništa loše u tome kada majka radi, ali da ona u tom slučaju mora da uloži dodatni napor kako bi obezbijedila da djeca vode zdrav život - kako u pogledu ishrane, tako i u pogledu fizičkih aktivnosti:

"Svjesni smo činjenice da majke rade i da žele da rade, i da to može imati pozitivan uticaj na porodicu - veći prihodi, naime, olakšavaju kupovinu zdravije hrane, ili djeci omogućavaju da se bave sportom. Ali, neke stvari su istovremeno otežane - na primjer, majkama je teže da pronađu vreme da sa djecom odlaze u šetnju, ili da kuhaju. Svim majkama je naravno stalo do zdravlja njihove djece, a mi nastojimo da pronađemo način da im u tome pomognemo", kaže Law.

Samo neki od činilaca

Rezultati studije nisu vezani za pripadnost nekoj određenoj društvenoj klasi, odnosno visini porodičnih primanja, ističe Katrin Lo:

"U ovoj studiji smo proučavali vezu između različitih faktora, ali to ne znači da smo i dokazali da jedan od faktora - činjenica da majka radi - uzrokuje promjene u nivou fizičke aktivnosti djece i načinu na koji se ona hrane. Mi pokušavamo da ustanovimo kako se te veze formiraju uzimajući u obzir samo neke od velikog broja činilaca, pa je naše istraživanje samo jedan mali dio daleko veće i složenije slike. Istovremeno, nadamo se da će ono pomoći zaposlenim roditeljima da obrate veću pažnju na zdravlje svoje djece", kaže ona za BBC.

Novinarka Karen Pasquali Jones, koja je i sama zaposlena majka, naglašava da je rezultati najnovijeg istraživanja uopšte ne čude:

"Mi majke smo svačije žrtveno jagnje. Svi na nas bacaju drvlje i kamenje. Moramo da žongliramo dvije uloge - zaposlene žene i majke svoje djece. Naravno da se osjećamo krivim što sa svojom djecom ne provodimo 24 sata dnevno, a na radnom mjestu osjećamo krivicu što ponekad ne možemo više da se posvetimo poslu, i da u firmama ostajemo do kasno uveče, kao naše kolegice koje nemaju djece. Naravno da smo u takvoj situaciji primorane da idemo linijom manjeg otpora", kaže za BBC Pasquali Jones.

bbc.co.uk/radiosarajevo.ba

Vezano: Najstresnije zanimanje - majka/domaćica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije