Majka upozorila na opasnost prljavih igračaka u kadi: Sinčić joj umalo oslijepio

0
Radiosarajevo.ba
Majka upozorila na opasnost prljavih igračaka u kadi: Sinčić joj umalo oslijepio
Foto: Facebook / Maleni Baylor Strong

Majka troje djece, Eden Strong, na Facebooku je objavila upozorenje svim roditeljima o igračkama kojima se mališani igraju u kadi, tačnije o bakterijama koje te igračke "pokupe" čak i ako ih čistite.

Eden Strong, spisateljica i novinarka, objasnila je kako je već prije bila svjesna koliko se lako nakuplja plijesan u igračkama s kojima se djeca kupaju i uvijek bi istiskivala vodu nakon svakog kupanja.

Čistila ih je svakih nekoliko sedmica vodenom otopinom za izbjeljivanje, držala ih na svjetlu i redovno tražila plijesan.

Uprkos tome, na malo teži način je naučila da se bakterije i dalje mogu razmnožavati unutar igračaka jer su rijetko putpuno suhe.

Njen sin Bayrol je dobio ozbiljnu infekciju oka.

Naime, ranije ove godine dadilja je rekla Eden da je Baylor ušpricao vodu u oko iz jedne od igračaka za kupanje. U početku mama nije paničarila jer mu je oko bilo samo malo crveno. Mislila je, napisala je u objavi na Facebooku, da je to jednostavno iziritirano vodom ili možda pritiskom od vode, pa nije puno razmišljala o tome.

No, oko je postalo crvenije pa su ga odveli doktoru koji je rekao da je u pitanju konjuktivitis.Dobio je kapi, ali se tokom noći stanje pogoršalo.

"Nisam očekivala da ću ga pronaći u krevetiću s okom dvostruko većim nego što je bilo prije nego što je legao u krevet, a crvenilo mu se širilo niz obraz", napisla je.

Otišli su u Hitnu pomoć gdje su rekli da ima celulitis, kako je ona i sama pomislila. Maleni Baylor je dobio antibiotik. Oko tri i pol sta nakon što je dobio prvu dozu, oko mu je toliko nateklo da ga nije mogao ni zatvoriti.

Bio je vruć, a provjera temperature je pokazala da ima jaku groznicu. Roditelji su ga vratili u bolnicu gdje je odmah dobio antibiotike, piše Eden.

"Iduća sedmica je bila prilično zastrašujuća. Imao je teški celulitis koji mu se na kraju proširio niz lice i na oba oka. Upozorili su me da bi mogao izgubiti vid na oku koje je bilo jače pogođeno, ali na kraju, hvala Bogu, njegove su oči zacijelile", napisala je.

Celulitis obično uzrokuje bakterijska infekcija i bolno je stanje koje uglavnom pogađa ruke, noge i stopala.

Eden je pozvala druge roditelje da ne čine istu grešku i da obavezno izbace iz upotrebe igračke za kadu.

Njena je objava prikupila desetine hiljada lajkova, te niz komentara roditelja zahvalnih za savjet, prenosi The Sun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije