Ludi snovi ili budućnost: Žele napraviti neboder koji će visiti s asteroida

Radiosarajevo.ba
Ludi snovi ili budućnost: Žele napraviti neboder koji će visiti s asteroida
Vimeo / Prtscr
Izgradnja od temelja do krova je, izgleda, postala staromodna, pa nam svakodnevno stižu sve novije i luđe ideje.

Kompanija Clouds Arhitecture Office želi da izgradi neboder u svemiru koji bi bukvalno visio sa asteroida, odnosno sa superjakog kabla pričvršćenog za asteroid.

Zgrada će koristiti solarnu energiju, imat će prostorije za spavanje, poljoprivrednu zonu i kancelarijski prostor sa pogledom na pejzaž koji se stalno pomjera. Voda će biti filtrirana, reciklirana i dopunjavat će se iz zarobljenog atmosferskog oblaka.

"Zgrada nazvana toranj 'Analema' pobuđuje želju za ekstremnom visinom, izolacijom i konstantnom mobilnošću", tvrde dizajneri.

Kompanija predlaže da kula bude konstruaasna iznad Dubaija, grada "specijaliste" u izgradnji visokih objektaa, pošto bi izgradnja tamo koštala samo 20 posto od cijene izgradnje iznad Njujorka, ali će i iznad njega prolaziti.

Ostaje nejasno koliko firma želi da bude ozbiljno shvaćena, budući da je časopis "Popular mechanics" ovakve nebodere nazvao besmislenim djelom i "ludim snovima" zasnovanim na mnogo fikcije, piše Newser, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije