Ljeto na 40 stepeni: Crveni alarm i za Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Ljeto na 40 stepeni: Crveni alarm i za Bosnu i Hercegovinu
Foto: AccuWeather / Prognoza za ljeto 2019.

Balkanu prijete silovite ljetne oluje, koje bi mjestimično mogle biti kadre stvoriti tornada, a sa Zapada stiže pakao...

AccuWeather za ljeto ove godine u Europi predviđa da će biti izrazito toplo, ako već ne i s opasnim prodorima žestokih oluja. U svom izvještaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

"Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature mjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Nizozemske, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko sedam dana", napisao je Eric Leister, jedan od AccuWeatherovih najviših meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, Nizozemske, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Meteorolog Tyler Roys izjavio mu je i to da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gdje je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više.

Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Europu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina bit će Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina oborina. Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 posto prosjeka oborina, dok će ove to biti između 70 i 100 posto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga.

Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne niti na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cijenu; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sjever, te Bugarske na istok, ovdje se predviđaju grmljavinske oluje.

"Ove oluje donijet će brojne gromove, poplave i razorne vjetrove s tučom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada", kazao je Roys.

Također, naveli su, atmosferski poremećaji kao sporedne posljedice tih žestokih oluja, mogu se očekivati diljem Mediterana, te po dijelovima istočne Europe i Rusije. To bi sve skupa trebalo značiti ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo ljeto, piše Express.hr.

Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosječne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje.

Bosna i Hercegovina prema toj karti nalazi se na području valova vrućine i ekstremne vrućine, te opasnih oluja koje će harati Balkanom, također uz valove vrućina.

I bh. meteorolozi računaju da će i ovo ljeto, kao sva u 21. stoljeću, biti iznadprosječno toplo.

Ovo je prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda za ovo ljeto:

Prognoza za ljeto 2019. - undefined

Foto: FHMZ: Prognoza za ljeto 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije