Kusturica: Izbacio sam Stankovića jer je imao loše namjere

Radiosarajevo.ba
Kusturica: Izbacio sam Stankovića jer je imao loše namjere

Ekipa HTV-a na čelu s Aleksandrom Stankovićem jučer je posjetila Emira Kusturicu u njegovom selu Mokra Gora kako bi održala dogovoreni sastanak u vezi snimanja intervjua za emisiju Nedjeljom u dva.

Snimanje je trajalo 22 minute, nakon čega je Kusturica vidno izgubio živce i prekinuo snimanje te je zahtijevao da mu predaju snimljeni materijal. Nakon 45 minuta verbalnog vrijeđanja i maltretiranja, TV ekipa je bila primorana ostaviti materijale intervjua Kusturici da bi uopće mogli izaći iz sela.

Incident je započeo kada je Stanković postavio neka pitanja "koja se Kusturici nisu svidjela, kao i neka na koja nije imao odgovor", kazao je Aleksandar Stanković za Index.hr. 

Jedno od pitanja koje je posebno pogodilo Kusturicu bilo je: "Zašto je s Miloševićem pio viski za vrijeme srpske blokade". Na to pitanje Kusturica je odgovorio kako "nije imao izbora", jer je tada bio nagrađen Zlatnom palmom. Stanković mu je odvratio da je mogao odbiti, jer je slobodan čovjek, na što je Kusturica poludio.

Emir Kusturica je ispričao i svoje viđenje cijelog incidenta. Poznati redatelj tvrdi kako Stankoviću nije uzeo snimku, nego ju je hrvatski novinar u žurbi zaboravio te dodaje kako će snimljeni materijal vratiti čim to netko od njega zatraži.

Kusturica navodi kako je razgovor prekinuo zbog "zle namjere".

"Vođen načelima dobrog domaćina, ja sam primio hrvatsku ekipu i zbog toga što sam htio da u negativnu mitologiju, koju su godinama stvarali o meni, dodam i svoje osobno viđenje", rekao je Kusturica Blicu te dodao kako je Stanković kod njega došao sa zlom namjerom da njegovu biografiju suzi na jedno poglavlje njegova života.

"Taj je razgovor vodio u pravcu zle namjere kojom je jedan bogati ljudski život želio suziti na ideju skandala i politike, koja čak ni meni ne odgovara, i ja sam taj razgovor prekinuo", kazao je redatelj, dodavši da je prekidom želio spriječiti da zla namjera bude dovedena do kraja, piše Index.

Stanković za RSE: Za Kusturicu Milošević nije ratni zločinac




U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, novinar HTV-a Aleksandar Stanković opisuje incident sa režiserom Emirom Kusturicom, koji je izbacio njega i ekipu HTV-a za vrijeme snimanja intervjua za emisiju "Nedjeljom u 2".

RSE: Danas ste vrlo traženi, na telefonu je vrlo teško doći do vas. Razlog je vaša emisija Nedjeljom u 2, pokušaj da u Mokroj Gori snimite razgovor sa Emirom Kusturicom. Termin je bio dogovoren. Što se desilo?


STANKOVIĆ: Dogodilo se to da je nakon 22 minute intervjua Emir Kustruica odustao od intervjua i jednostavno zaplijenio materijal koji smo snimili i potjerao nas sa Mokre Gore uz argumentaciju da se tako ne može razgovarati s njim.

RSE: Zašto je odustao i kako ste razgovarali s njim? Što ste ga pitali?


STANKOVIĆ: Pa bila su sporna pitanja o Slobodanu Miloševiću i o Radovanu Karadžiću - dakle zašto je pio viski sa Slobodanom Miloševićem dok je trajala opsada Sarajeva.

RSE: Je li vam odgovorio na to pitanje?


STANKOVIĆ: On je odgovorio na to pitanje otprilike sa konstatacijom:“Ja sam morao to raditi, to je bila moja obaveza jer ja sam osvojio Zlatnu palmu u Kanu i mene je Milošević pozvao da dođem kod njega na prijem i ja sam jednostavno morao to napraviti.“ Moje protupitanje je bilo: „Ne, oprostite, vi to niste morali napraviti - vi ste bili poznati režiser i prije i poslije toga.“ Zatim ga je iznerviralo pitanje dalje o Miloševiću.

RSE: Što vam je rekao za Miloševića?


STANKOVIĆ: On je rekao za Miloševića da Milošević nije ratni zločinac, da mu ništa nije dokazano. Moja argumentacija je bila: „Ni Hitleru nije ništa dokazano. Ne postoji osuda Hitlerova za ratni zločin, pa otprilike znamo o čemu se radi.“ Nakon toga mi je pokušao objasniti kako je Milošević imao i dirljivu stranu svog karaktera, a to se vidi u činjenici da je slao ljubavne poruke, kako je Kusturica rekao, Miri Marković iz Haškog suda. Moja protuargumentacija je bila:„Oprostite, imate li simpatije za Hitlera koji je volio svoju Evu Braun i sigurno je bio brižan prema njoj ’45. u bunkeru kada su ih bombardirali saveznici?“ Nikakav odgovor nije imao na to. I treća stvar, ja mislim da je zbog toga i prekinut intervju, pokušao je prebaciti lopticu kada sam ga pitao zašto je opjevao Radovana Karadžića - jer on pjeva „Ko ne voli Radovana, ne video Đurđevdana“. Dakle, pitao sam ga zašto je opjevao Radovana Karadžića. Isto je rekao da Radovanu Karadžiću nije ništa dokazano da je ratni zločinac - i onda je išao sa protupitanjem: „Stankoviću, molim te odgovori zašto i kako se ti osjećaš zbog legionara koji su po Hrvatskoj ’95. ubijali Srbe, odnosno radili to što su radili?“ Ja sam rekao: „Fenomenalno! Odgovoriću vam na to pitanje, samo mi recite zašto ste upravo vi opjevali te legionare?“ Jer jedina osoba kojoj se sudi, a legionar je, za ratne zločine je Ante Gotovina, a Emir Kusturica ga je opjevao sa Neletom Karajlićem stihom „Ko ne voli Gotovinu, uvalim mu osovinu.“ Nakon toga isto nije imao nikakvu argumentaciju i jednostavno je rekao: „Ja prekidam ovdje intervju, ne možete vi sa mnom ovako razgovarati.“ I prekinuo je intervju - i to je to.

RSE: Vi ste imali 22 minuta snimljenog materijala, međutim niste uspjeli da dođete do njega. Borili ste se, prema izvješćima agencije, 45 minuta. Kako je taj dio izgledao?


STANKOVIĆ: To je bila verbalna agresija. Ja ne mogu reći da je on nas fizički zlostavljao - jer nije. Međutim, uvjetovao je na neki način da mi odemo sa njegovog imanja - jer mi smo bili na njegovom imanju, u njegovoj kući - time da ili izbrišemo materijal ili da mu predamo kazete. I nakon 45 minuta predali smo mu kazete i onda smo otišli.

RSE: Nije bilo šanse da ih uzmete? Vi ste poznati kao uporan novinar koji dobije sve što želi, niste mogli ni nakon 45 minuta "borbe" da dođete do toga?

STANKOVIĆ: Pa gledajte, nisam ja tamo bio sam. Tamo je bilo još petoro ljudi kojima nije bilo baš svjedeno što se događa i oni su otprilike rekli ono:„Daj mu kazete i bježimo.“

RSE: Da li želite završiti intervju?

STANKOVIĆ: Ja sam njega više puta u toku tih 45 minuta pozivao da bude smiren, da jednostavno nekako dovršimo taj intervju. Pa naravno, ja sam njemu tada predlagao da dovršimo intervju, da se smirimo, da popijemo kavu. Međutim, ne - on je inzistirao da se izbriše materijal ili jednostavno da mu se daju kazete, ne da mu se vrate jer kazete nisu njegove. Kada nam je uzeo kazete, ja sam ga zamolio da nam ih vrati više puta. On je rekao: „Slobodno me tuži.“ I eto, na tome je ostalo.

RSE: Kako gledate na Kusturicu poslije ovog događaja. Kako biste ga okrakterizirali kao čovjeka?

STANKOVIĆ: Pa šta da vam kažem - on je sjajan režiser i ja volim njegove filmove. Međutim, ovaj put neću ulaziti u opservacije kakav je odnos imao prema Miloševiću ili kakav je odnos imao prema Radovanu Karadžiću. To je sve trebalo biti rečeno. Međutim, on je ovaj put dokazao da je lopov i razbojnik - jer nam je oteo nešto što je naše. Dakle, to je kao da vi dođete u nečiju kuću, a on vam kaže: „Možeš izaći iz moje kuće, ali prije toga daj mi sat ili prije toga skini košulju.“ I jednostavno ti kad skineš košulju, onda te on pusti. Dakle, šta je to nego lopovluk?

Emir Kusturica je nedavno dao i intervju u emisiji "Telering", no taj je intervju uglavnom prošao mirno.

http://www.youtube.com/watch?v=hoiPMx7MclI


Vezano:
Dobro došli, dragi gosti

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije