Kupio fotelju preko društvene mreže za 90 maraka, a zatim je prodao je za 160.000 maraka

0
Radiosarajevo.ba
Kupio fotelju preko društvene mreže za 90 maraka, a zatim je prodao je za 160.000 maraka
Foto: Justin Miller / Fotelja

Justin Miller ima dobro oko za dizajn, i to mu se nedavno uveliko isplatilo.

Kao stilist za dizajn doma, svaki dan provodi malo vremena na Facebook Marketplaceu u potrazi za zanimljivim otkrićima.

U februaru mu je za oko zapela zapuštena kožna stolica koju je porodica na Beverly Hillsu prodavala za 45,56 eura (90 maraka) i odlučio je ugrabiti.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Kad sam prvi put vidio stolicu, svidjela mi se boja kože i mislio sam da ima stvarno zanimljiv oblik", rekao je Miller. "Dok sam slao poruku prodavaču da dogovorimo vrijeme preuzimanja stolice, rekla je nešto u stilu "Ako popraviš stolicu, puno će vrijediti."

Nakon razmjene, Miller je bio znatiželjan i odlučio je više saznati o svojoj novoj stolici. A brza pretraga na internetu rekla mu je da bi njegova kupovina od skoro 50-ak eura (100 maraka) mogla vrijediti i do 100.000 dolara (178.394,40 maraka).

Ono što je Miller otkrio jest da je njegov pronalazak rijetka stolica s visokim naslonom poznatog danskog dizajnera namještaja Fritsa Henningsena.

Poznat po svom perfekcionizmu i predanosti stvaranju ručno izrađenih komada, Henningsen ima posvećene sljedbenike među ljubiteljima dizajna. Ispostavilo se da Millerova stolica datira iz otprilike 1935. godine i da je samo jedna od 50 ikada napravljenih. Nakon što je svoje otkriće objavio na TikToku, poslušao je savjet u komentarima i kontaktirao Sotheby‘s.

@miztermiller

Can’t believe I just found this amazing designer chair on Facebook Marketplace for $50! Could be worth $100,000 🙃 #homedecor #interiordesign #diy #homerenovation #thrifted #vintage #thrifthaul #facebookmarketplace #antiques

♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay

Aukcijska kuća bila je jako zainteresovana za Millerovz fotelju i bila je voljna obaviti potrebne popravke kako bi ga stavila na dražbu. Dakle, Miller je svoju fotelju poslao u New York i strpljivo čekao dok nije došlo vrijeme za prodaju. Taj dan došao je početkom juna, kada je stolica bila dio aukcije Sotheby‘s Important Design.

Tokom tri minute, uslijedio je rat licitacija, pomičući cijenu iznad prvobitne procjene, a na kraju je Millerova stolica prodana za 77.447 eura (151.000 maraka).

@miztermiller

Replying to @minnymau5 UPDATE on the $100k chair, and answering some questions! #homedecor #interiordesign #diy #homerenovation #thrifted #vintage #thrifthaul #facebookmarketplace #antiques #sothebys

♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay

Miller će mudro koristiti svoju zaradu. Kupiti neke sitnice za sebe, a ostatak staviti u ušteđevinu koju će koristiti u budućnosti za predujam za kuću. Cijelo iskustvo bilo je vrlo korisno i samo je potaknulo Millera da nastavi kupovati na mreži i dokumentirati na TikToku, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije