Kupili osnovnu školu i pretvorili u prekrasnu vilu: 'Tražimo Miroslava i Milku - neka nam se jave'

0
Radiosarajevo.ba
Kupili osnovnu školu i pretvorili u prekrasnu vilu: 'Tražimo Miroslava i Milku - neka nam se jave'
Foto: Screenshot / LUVA / Vila

Portal Radiosarajevo.ba uz dozvolu vlasnika agencije LUVA Ivana Jeleske, prenosi ovu priču u cijelosti:

U selu Modrušani, u općini Žminj u predivnoj Istri, pronašli su nekretninu bogate historije, nekretninu koja se dizajnom i arhitekturom na najbolji mogući način prilagodila lokalnoj arhitekturi i potrebama suvremenog doba.

Nekada davno, ovo je bila škola. Tačnije, školska zgrada je izgrađena 1934. godine, za vrijeme Italije, pa se tako i danas na pročelju zgrade, iznad ulaza, može vidjeti i pročitati sačuvani stari naziv "Scvola Elementare" (u prijevodu - osnovna škola), a u to smo se uvjerili i čitajući i gledajući dokument ureda za graditeljstvo iz vremena izgradnje škole.

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Nastava u Scvoli Elementare, pričaju stariji mještani, odvijala se sve do početka devedesetih godina. Mališani su pohađali prva četiri razreda, a u njoj su se nalazila dva stana namijenjena nastavnicima.

"Školska zgrada ima lijepo prostrano dvorište i šternu u sredini. Za vrijeme gradnje selo Modrušani je brojalo oko 260 žitelja, prema popisu iz 1953. godine broj se smanjio na 219, a danas je gotovo prepolovljen. Obnovljena škola je vratila svoj prvobitni sjaj zahvaljujući naporima sadašnjih vlasnika. Svaki pedalj kuće rađen je s posebnom pažnjom i predstavlja jedinstven spoj starog i modernog", priča Ivan Jelaska iz agencije LUVA.

Vlasnici, inače par iz Zagreba, veliki su ljubitelji Istre i godinama su dolazili ovamo, uživali u godišnjim odmorima, zabavljali se i paralelno razgledavali zemljišta i nekretnine kako bi mogli sebi priuštiti komadić raja na istarskoj zemlji. U jednom od mnogih obilazaka tako su primijetili zapušten objekt, krenuli pričati o viziji kako bi objekt trebao izgledati i spontano donijeli odluku - kupujemo i krećemo u adaptaciju! Znali su da će biti izazovno, ali imali su volju, želju, viziju i ljubav prema onom što je trebao biti finalni rezultat.

"Sve je zapravo krenulo jednostavno. Saznali smo da je Općina Žminj raspisala javni poziv za prodaju nekretnine, dali smo našu ponudu koja je implicirala da škola neće biti srušena i ta ponuda je prihvaćena. Cijeli proces je prošao jednostavno, brzo i bez previše administracije", prisjećaju se vlasnici i nastavljaju da je onda uslijedio malo teži proces, adaptacija.

LUVA / Vila
Foto: Screenshot: LUVA / Vila

"Proces adaptacije bio je izuzetno zahtjevan, i finansijski i operativno, jer se nastojalo u što većoj mjeri sačuvati originalan izgled, kako u eksterijeru tako i u interijeru. Usprkos velikom broju ozbiljnih zahvata, rekonstrukcija je odrađena u rekordnom roku od godinu dana.

U tom periodu obavljena je kompletna rekonstrukcija zgrade u svim segmentima: statičko učvršćivanje/AB konstrukcija (novo temeljenje, vertikalni i horizontalni serklaži, AB ploče, kompletna nova krovna konstrukcija, toplinska izolacija zidova itd.).

Zahtjevan posao, ali dobro odrađen na kraju - smiju se vlasnici i dodaju kako današnja vila za odmor ima čak 421 četvorni metar a organizirana je na sljedeći način: u prizemlju je prostor za dnevni boravak koji sadrži knjižnicu dobro opskrbljenu domaćim i stranim naslovima te klavirom, kuhinju i blagovaonicu.

LUVA / Vila
Foto: Screenshot: LUVA / Vila

Tu je i soba koja ima osiguran prilaz za osobe s invaliditetom u sklopu koje su i kupaonica i minikuhinja. Na katu se nalaze luksuzno opremljene četiri "tematske" spavaće sobe, odnosno sobe s tematikom školskih predmeta kao što su glazbeni, geografija i biologija. I da ne zaboravimo; na vanjskoj terasi uz grijani bazen nalaze se roštilj te nezaobilazno ljetno kino!

Što se tiče uređenja, vlasnici su, kažu, jako željeli sačuvati duh vremena u kojem je objekt građen, pa su se odlučili na uređenje koje je ugodna kombinacija starog i novog sa svim tehnološkim i ekološkim unaprjeđenjima (dizalica topline, fotonaponska sunčana elektrana, solarni paneli za toplu vodu, filtri vode s omekšivačem itd.)

"Namještaj smo nabavljali iz raznih izvora. Od antikvarijata, preko jadne dražbe Kina Europa, pa sve do modernih sjajnih komada koje smo kupili u Artisanu i ručno rađenih dijelova namještaja u sobama i kupaonicama", nabrajaju vlasnici i otkrivaju kako su htjeli da u kući prevladavaju prirodni materijali kao što su kamen i drvo jer to je isto dio tradicije lokalne arhitekture i dizajna. Boje su mahom pastelne, smirujuće i reflektiraju okoliš; zelena, topla siva, boja prirodnog drva, bijela

LUVA / Vila
Foto: Screenshot: LUVA / Vila

"Kuća je prepuna zanimljivih detalja poput već spomenutih originalnih retro predmeta s dražbe Kina Europa kao što su koluti za filmske trake i projektor, stare škure s Visa pretvorene u uzglavlja kreveta, mikroskop s preparatima u sobi biologije, slike 13-godišnje kćeri jednog od vlasnika, stari bunar pored bazena…", nabrajaju ponosni vlasnici i za kraj poručuju:

"Bilo bi nam drago da nam se jave učenici koji su pohađali školu u Modrušanima jer bismo voljeli izložiti fotografije škole iz tih vremena. I voljeli bismo znati tko su Milka i Miroslav, čija su imena urezana u oblik srca u stepenište na pročelju škole", prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije