Kupila jaknu u H&M-u na popustu od 50 posto i šokirala se kad je vidjela cijenu prije sniženja

6
Radiosarajevo.ba
Kupila jaknu u H&M-u na popustu od 50 posto i šokirala se kad je vidjela cijenu prije sniženja
Foto: Jutarnji.hr / Cijene i kaput i H&M-a

Poznati švedski lanac brze mode H&M zaigrao se cijenama na sniženju , pa je jedna Hrvatica prenijela svoje iskustvo.

"U Švedsku sam se matematiku računanja cijene u posljednjem krugu sniženja osobno uvjerila. U H&M-u mi se svidio bijeli, duži sportski kaput/jakna, od ramena do struka od 100 posto recikliranog poliestera, donji dio od umjetnog krzna kao i rukavi.

Ok je kroj, djeluje tanko i nije baš za niže zimske temperature, ali cijena je uz 50 % popusta, piše na crvenoj naljepnici, 19,99 eura ili 150.61 kunu (39,09 KM), što mi se čini u redu pa se odlučim na kupovinu bez previše razmišljanja", priča ona svoje iskustvo.

Svjetski poznata modna kompanija otpušta 1.500 radnika

Svjetski poznata modna kompanija otpušta 1.500 radnika

"Plaćam karticom i sjetim se da imam još jedan kupon za 10 posto popusta dobiven u zamjenu za vrećicu stare odjeće namijenjenu recikliranju, što cijenu spušta na 18,19 eura (35.50 KM). Zadovoljna još jednom, valjda dvadesetom jaknom „ali baš takvu nemam“, odlazim na kafu s prijateljicom. Pokazujem joj jaknu, kažem kako sam dobro prošla i odlučimo pogledati koliko je bila originalna cijena, budući da na etiketi to nigdje ne piše. Visjela je na „štenderu“ s oznakom sniženje 50 %, što bi značilo da je moj bijeli sportski kaput po punoj cijeni stajao 40 eura manje dva centa. Skinemo crvenu naljepnicu, ispod nje druga bijela s istom cijenom – 19,99 (39 KM). Hm... Pažljivo odlijepimo i taj komadić papira i šok: Originalna cijena u eurima potpuno jednaka, 19.99 eura, a u kunama i manja od ove na „sniženju“ – 149 kuna (37,87 KM)!

Dakle, sportski kaput je za 1,61 kunu skuplji u pola cijene, nego je puna cijena. Vraćam se u trgovinu, pokazujem cijenu djevojci na blagajni, iznenađeno provjerava u blagajni da nije došlo do zabune s kodovima, jok. To je to.

"Ta jakna nije ni trebala biti na sniženju", čudi se ona pa zove nekoga, valjda šeficu smjene. I ova provjerava u blagajni – isto.

"Jakna nije ni trebala biti, valjda, na sniženju", zaključuje kao da je neko došao s ulice i polijepio cijene na njih, na vješalicama ih visi još nekoliko.

"I što biste vi sada s njom? Vratili je?", pita.

"Ne, ali ovo je nezakonito pa ću pisati o tome." 

"Dobro", nezainteresirano sliježe ramenima i odlazi. Ne prema vješalicama s lažno prikazanim sniženjima, nego na drugu stranu. Baš je briga.

Iluzorno je u ovom slučaju pisati kako je prema novim pravilima iz Zakona o zaštiti potrošača, još sredinom 2022. godine uvedena obaveza da prilikom provođenja sezonskog sniženja trgovci moraju isticati dvije cijene - cijenu na sezonskom sniženju i najnižu cijenu u razdoblju od 30 dana koja je bila primjenjiva za robu koja je na sniženju, prije provođenja sezonskog sniženja.

Treba li reći da uz moju jaknu, kao ni uz jedan komad odjeće u H&M-u, osim što je na sniženju od 50 posto skuplja nego na redovnoj cijeni, nije bila istaknuta najviša cijena u zadnjih 30 dana?

Prije nekoliko je dana mlada frizerka za 9 centi skuplje pramenove u odnosu na cijenu zadnjeg dana stare godine dobila kaznu od 3.000 eura (6.000 KM). Provjeravaju li inspekcije velike lance brze mode jednako tako revnosno kad oni bez problema nemaju obveznu istaknutu najvišu cijenu odjevnog komada u zadnjih 30 dana i prodaju robu skuplje na sniženju nego u redovnoj prodaji?", prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije