Da li znate?/ Kuhanje pozitivno utječe na našu kreativnost

14. 04. 2017. u 09:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kuhanje razvija kreativnost.

"Kreativno izražavanje bilo da se radi o slikanju, muziciranju ili kuhanju oslobađa ljude od stresa", kazala je Donna Pincus, psihologinja Univerziteta u Bostonu.

Stres se može povezati s nizom psihičkih i fizičkih problema, a pronalaženje načina oslobađanja od stresa od velike je važnosti za vođenje zdravog života.

Kuhanje za druge ljude može poslužiti kao dobar način komunikacije s tuđim osjećajima. Profesorica psihologije Univerziteta u Massachusettsu Susan Whitbourne pojašnjava da hrana, u nedostatku riječi, može biti način izražavanja.

"Osobe koje imaju problem s pokazivanjem emocija, zahvalnosti, simpatija ili ljubavi prema nekome mogu pokazati kroz, naprimjer, neko ukusno pecivo", rekla je Whitbourne.

Medicinska sestra i kulinarski terapeut Julie Ohana naglasila je za Huffington Post kako je u mnogim zemljama hrana zaista izraz ljubavi.

"Kuhati, jesti i komunicirati zajedno je predivna stvar", istaknula je Ohana.

Kuhanje zahtijeva mnogo pažnje, a fokusiranje na okuse, mirise ili pokrete kao što je kotrljanje tijesta, oslobađaju ljude stresa. Psiholozi stanje ljudi dok kuhaju povezuju s meditacijom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA