Kreirao crteže i animacije 5000 dana, nije ni sanjao koliko će zaraditi

0
Radiosarajevo.ba
Kreirao crteže i animacije 5000 dana, nije ni sanjao koliko će zaraditi
Foto: Unsplash / Kreativnost

Djelo, potpuno digitalno, američkog umjetnika Beeplea aukcijska kuća Christie's prodala je u četvrtak za 69,3 miliona dolara, što je rekord koji svjedoči o revoluciji koja se događa na tom tržištu dugo ograničenom na mali broj ljudi.

"Svakodnevica: Prvih 5000 dana", komplet crteža i animacija stvaranih 5000 dana zaredom, svrstava Mikea Winkelmanna, kako je Beepleovo pravo ime, među troje svjetskih umjetnika čije umjetnine postižu najvišu cijenu još za njihova života, neovisno o vrsti medija, piše Hina.

Digitalni crtež - undefined

Mike Winkelmann (39) bio je poznat po svojim digitalnim projektima i saradnjama, ali do kraja oktobra 2020. nije prodao nijedno djelo pod svojim imenom.

Aukcija održana u četvrtak svjedoči o usponu nove tehnologije autentifikacije koja primjenjuje "blockchain" koji se koristi za kriptovalute, a predstavlja se kao čudesno rješenje za kopiranje, jednu od kočnica razvoja digitalne umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije