Kreirana Barbie po uzoru na naučnicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece

2
Radiosarajevo.ba
Kreirana Barbie po uzoru na naučnicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece
Foto: BBC / Barbie lutkica kompanije Mattel i naučnica Sara Gilbert

Kompanija koja proizvodi Barbie lutkice - Mattel, kreirao je lutku po uzoru na naučnkicu koja je bila koautor u razvoju cjepiva protiv koronavirusa Sveučilišta Oxford, profesoricu Saru Gilbert.

Za svoje je zasluge Gilbert, naučnica na oksfordskom Institutu Jenner, dobila počasnu titulu dame, dok je direktor instituta Adrian Hill proglašen počasnim vitezom.

Komentirajući odluku Mattela da kreira popularnu Barbiku kao lik Sare Gilbert, naučnica zaslužna za cjepivo AstraZenece rekla je da joj je to prvo bilo "veoma čudno", ali da se nada da će inspirirati djecu.

"Nadam se da će moja lutkica djeci pokazati da postoje zanimanja kojih možda nisu svjesna, poput stručnjaka za cjepiva", rekla je Gilbert, prenosi zanimljivu priču Facebook stranica Cijepljenje/Vakcinacija, koju je objavio Reuters.

Barbie jedna je od šest lutkica žena koje rade u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Barbie jedna je od šest lutkica žena koje rade u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. - undefined

Foto: BBC: Barbie jedna je od šest lutkica žena koje rade u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici

Cjepivo Oxforda i AstraZenece u borbi protiv novog koronovirusa koristi više od 170 zemalja svijeta, a među njima i u Bosni i Hercegovini.

"Silno mi je stalo da nadahnem novu generaciju djevojčica za karijeru u STEM područjima. Nadam se da će djeca koja vide moju lutkicu Barbie shvatiti koliko ključna naučna područja pomažu svijetu oko nas", rekla je Gilbert.

Mattel je svoju prvu Barbie dao na tržište 1959. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije