Bazerdžan / Sarajke vrijednih ruku savjetuju: Napravite sami zaštitnu masku

24. 03. 2020. u 11:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 197

Kako je potražnja za zaštitnim maskama od početka pandemije koronavirusa enormno skočila, građani se snalaze sami kako bi sebe i svoje najbliže zaštitili koliko je to moguće.

Kreativni tim Bazerdžan concept store-a iz Sarajeva savjetuje kako zaštitnu masku možete napraviti sami i napominju „da maske ne pružaju potpunu zaštitu i potrebna je maksimalna opreznost prilikom korištenja da ne bi bile kontraproduktivne“.

1. Napraviti šnit za masku prema dimenzijama označenim na slici.

Kreativni tim Bazerdžan - undefined
2. Pripremite dva komada materijala dimenzija 28 x 17. Presaviti materijal, svaki skrojiti prema šnitu. Proštepati ušitke prema sredini. 
Kreativni tim Bazerdžan - undefined

3. Prisloniti materijale licem na lice i proštepati okolo, ostavljajući slobodno sa strane.

Kreativni tim Bazerdžan - undefined

4. Na sredini u dijelu za nos fiksirati tanku žicu za oblikovanje.

Kreativni tim Bazerdžan - undefined

5. Prevrnuti masku za lice kroz otvor sa strane.

Kreativni tim Bazerdžan - undefined

6. Opšiti masku sa vanjske strane pazeći na dio sa žicom.

Kreativni tim Bazerdžan - undefined

7. Napraviti porube za lastiš sa naličja maske.

Kreativni tim Bazerdžan - undefined

8. Provući lastiš kroz porube. Izmjeriti potrebnu dužinu stavljajući masku na lice, a lastiš preko glave. Odrezati lastiš na potrebnu dužinu i spojiti krajeve.

Kreativni tim Bazerdžan - undefined

Tim konceptualnog dućana koji čuva proizvode bh. kreativaca, na izradu maske odlučio se jer ih nisu mogli naći i kupiti za sopstvenu upotrebu.

„Analizirali smo informacije dostupne na Internetu i preporuke za izradu i nošenje maski i potom napravili masku koja bi mogla zaštititi nas i osobe oko nas od moguće infekcije, a u isto vrijeme i estetski odgovarati. Maska je po sastavu pamučna i ima dvije pamučne barijere. Lako se pere i preporučujemo svakodnevno pranje i peglanje nakon korištenja“, kazali su nam iz Bazerdžana.

Alternativne maske mogu se napraviti od stvari koje imate u svom domu, a mogu vas zaštititi u kratkom boravku van posebno za one koji nemaju nikakvu zaštitu.

Kreativni tim Bazerdžan - undefined
Promo: Kreativni tim Bazerdžan

„Tokom nošenja maske, trebamo biti pažljivi da masku ne dodirujemo s vanjske strane, čime bi mogli prenijeti zarazu na ruke, a potom na druge površine. Ukoliko maska postane mokra s unutrašnje strane, odmah je neophodno skinuti i zamijeniti sa drugom. Prilikom skidanja maske, laganim pokretom je potrebno odmaknuti od lica tako da vanjski sloj ne dođe u kontakt sa kožom (ustima, nosom)“, zaključuju kreativci.

Prije nekoliko dana savjetovali su kako napraviti zaštitini vizir, a korake možete pronaći ovdje


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA