Koreanci strahuju da bi olimpijci mogli donijeti stjenice: Imaju posebno obučenog psa za ove insekte

0
Radiosarajevo.ba
Koreanci strahuju da bi olimpijci mogli donijeti stjenice: Imaju posebno obučenog psa za ove insekte
Foto: Pexels / Beagle

Južna Koreja angažirala je psa tragača za stjenicama na svom glavnom međunarodnom aerodromu u Incheonu u nastojanju da smanji rizik od ulaska sićušnih insekata u zemlju kada se sportaši, dužnosnici i navijači vrate s Olimpijskih igara u Parizu.

Dvogodišnji beagle po imenu Ceco prvi je i zasad jedini pas obučen u zemlji da otkrije miris feromona, hemikalija koje ispuštaju stjenice.

Ceco je sposoban počistiti standardnu ​​hotelsku sobu za manje od dvije minute, rekao je dužnosnik firme Kim Min-su.

Opasna meduza uznemirava kupače na hrvatskoj obali: Ako vas opeče, javlja se jaka bol

Opasna meduza uznemirava kupače na hrvatskoj obali: Ako vas opeče, javlja se jaka bol

Firma za kontrolu štetočina udružila se s južnokorejskim ministarstvima sigurnosti i saobraćaja, kao i s Agencijom za kontrolu i prevenciju bolesti, te surađuje sa zračnim kompanijama i aerodromom Incheon na provjeri putnika po dolasku.

Prošle su godine vlasti u Parizu pokušavale obuzdati paniku diljem zemlje zbog stjenica dok se grad pripremao za Olimpijske igre, zabrinuti da bi sićušna stvorenja mogla upropastiti događaj te su proveli kampanju za iskorjenjivanje svake zaraze.

"Budući da se globalna zajednica okupila u Parizu, povodom Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, postoji šansa da će stjenice ući u zemlju nakon tog događaja", stoji u vladinom priopćenju za javnost.

"Stoga poduzimamo preventivni odgovor kako bismo presreli ulazak kroz međunarodni Aerodrom Incheon, koja je glavni ulaz u zemlju," dodaje se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije