Kopenhagen: Prostitutke predlažu besplatne usluge

Radiosarajevo.ba
Kopenhagen: Prostitutke predlažu besplatne usluge


Hiljade delegata koji će se od ponedjeljka naći u Kopenhagenu na Svjetskom summitu o klimi, moći će imati besplatan seks - to je prijedlog lokalnih prostitutki koje su revoltirane potezom vlasti ovoga grada.

Naime, gradske su vlasti su nazvale oko 160 hotela zatraživši da gostima ne nude prostitutke. U sklopu njihove kampanje u hotelima se također dijele razglednice sa sloganom 'Budite samoodrživi – ne kupujte seks'.

- Kao gradonačelnici dužnost mi je paziti na imidž Kopenhagena tokom summita, a mislim da je žalosno da se žene mogu kupiti za novac – rekla je Ritt Bjerregaard.

"Svi delegati koji dođu u Kopenhagen na samit o klimi moći će da koriste dopisnice kao sredstvo plaćanja, nakon što podnesu zahtjev na našoj internetskoj stranici", objasnila je za AFP Susanne Moeller, zvaničnica u "Udruženju za zaštitu seksualnih djelatnica" koje okuplja skoro 80 žena.

"Ne očekujemo da će doći puno delegata, ali želimo da protestiramo protiv onoga što smatramo diskrimiancijom", objasnila je Moeller, prenosi Fena.

Očekuje se da će na samit o klimi u Kopenhagenu, koji počinje u ponedjeljak i traje do 18. decembra, doći više od 15.000 zvaničnih delegata iz 192 zemlje.

Vezano: Svjetski lideri se pakuju za Dansku

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije