Spašavanje pisanog blaga: Knjige sa smetljišta završavaju u posebnoj biblioteci

Anadolija
Spašavanje pisanog blaga: Knjige sa smetljišta završavaju u posebnoj biblioteci
Komunalci koji rade na sakupljanju i odvozu smeća u glavnom turskog gradu Ankari pokrenuli su zanimljiv projekt spašavanja bačenih knjiga.

Službenici općine Cankaya otvorili su i biblioteku za knjige sakupljene na smetljištima širom Ankare.

“Mi ustvari pomažemo u vraćanju vrijednosti knjiga koje su ih izgubile kada su završile u smeću. Inicijalna ideja projekta nastala je nakon što su komunalni radnici pitali da li se mogu iskoristiti bačene knjige“, kazala je Sema Keskaya, šefica općinskog Ureda za ljudske resurse.

Posjetioce u biblioteci dočekuje tiha klasična muzika, police pune knjiga i stolovi za ljubitelje različitih štiva.

Za svega osam mjeseci biblioteka je stekla fond od 5.000 naslova koji su razvrstani u 17 kategorija, uključujući beletristiku, historiju i politiku.

Biblioteka je već u stanju da donira knjige i školama i drugim obrazovnim ustanovama.

Ističući da je u početku biblioteka bila otvorena samo za općinske službenike, Keskaya je kazala da je zbog potražnje brzo otvorena za sve posjetioce.

Uporedo s knjigama sa smetljišta, biblioteka sve češće dobija i dobrovoljne donacije građana, a najčešće korisnika te ustanove.

Komunalni radnik Serhat Baytemur jedan je od aktivista koji je za AA kazao da uživa provodeći slobodno vrijeme u biblioteci.

“Nekada sam maštao da imam vlastitu biblioteku, a sad sam sretan jer imamo ovu. Želim pročitati što više knjiga“, kazao je Baytemur.

Biblioteka odnedavno i iznajmljuje knjige čitaocima na dvije sedmice, a po potrebi je knjigu moguće zadržati i duži period.

To je brzo postalo mjesto na kojem dnevne pauze provode brojni radnici, ali i studenti.

Keskaya je kazala da mnoge knjige sa smetljišta dolaze oštećene te je dodala da se uposlenici bave pregledom i sortiranjem svega što dođe u biblioteku.

“U početku su prostorije imale dosta polica i pokoju knjigu i poprilično sam bila nervozna jer sam mislila da ćemo teško popuniti sve to. Međutim, police su se brzo popunile i sada nam ponestaje prostora za nove knjige“, kazala je Keskaya.

Naglasivši da cilj projekta nije da se bačene knjige pronađu i čuvaju, Keskaya je kazala da je želja svih uključenih u to da one budu lako dostupne svim zainteresiranim ljudima.

Bibliotekar Eray Yilmaz kazao je da je važna i misija promocije čitanja kao pozitivne navike, a posebno je pohvalio građane koji poklanjaju knjige biblioteci kako bi ih mogli koristiti svi dobronamjernici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije