Koliko je vaš rodni grad topliji nego na dan kad ste se rodili

Radiosarajevo.ba
Koliko je vaš rodni grad topliji nego na dan kad ste se rodili
Foto: The New York Times / Printscreen

Ugledni The New York Times napravio je online aplikaciju u koju možete unijeti mjesto u kojem ste rođeni i godinu rođenja kako biste vidjeli koliko je danas to mjesto toplije nego prije xy godina.

Ono što je gore od samog poređenja kako je bilo nekad i kako je sad je dio aplikacije koji se bavi predviđanjima o tome kakvi bi dani mogli tek da budu. 

U cijelom svijetu, visoke temperature su počele da povećavaju rizik od oboljevanja, pa i smrti, posebno među starijim ljudima, bebama i ljudima s hroničnim oboljenjima. Ljudi koji se bave poslom koji podrazumjeva boravak napolju su takođe pod rizikom ali rizik ne mimoilazi ni ljude u zemljama u razvoju koji rade u prostorijama bez klime ili druge vrste hlađenja, prenosi Lolamagazin.

Ono što ova aplikacija pokazuje je porast broja dana s temperaturom preko 32 stepena, i to je ono što predstavlja najveći problem, posebno u zemljama s povećanom vlažnošću, jer kombinacija visokih temperatura i visoke vlažnosti – jer ljudsko tijelo nije napravljeno tako da u vlažnim, a vrelim danima može samo da se ohladi.

O ostalim uticajama visokih temperatura koje očekuju cijelu planetu čitajte u originalnom članku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije