Urbani mit ili....: Da li je u ovoj zemlji zabranjeno pustiti vodu u toaletu iza 22 sata?

3
Radiosarajevo.ba
Urbani mit ili....: Da li je u ovoj zemlji zabranjeno pustiti vodu u toaletu iza 22 sata?
Foto: StandardToilet / WC šolja

Niko vas ne može spriječiti da koristite toalet usred noći. Ali nakon obavljanja nužde nemojte puštati vodu. Tačnije, nemojte puštati vodu ako živite u unajmljenom stanu s tankim zidovima u Švicarskoj.

U većini pravilnika za podstanare u stambenim zgradama u Švicarskoj piše da se treba poštovati kućni red te se ne smije uznemiravati komšije u periodu od 22 sata navečer do 7 sati ujutro.

Kućni red ovisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira ovisno od debljine zidova u objektu, broju stanova i profilu stanara.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Na spisku zabranjenih aktivnosti mogu se naći mnogobrojne bučne aktivnosti - naprimjer građevinski radovi, partiji, sviranje instrumenta ili usisavanje. Živite li u zgradi s tankim zidovima, to može biti i puštanje vode u vašem toaletu.

No, sveznajući internet navodi kako je to pravilo o zabrani puštanja vode u wc-u nakon 22 sati urbani mit koji nema mnogo veze sa stvarnošću, a pogotovo ako živite u stanu s više ljudi.

Sve popularniji trend u BiH: Koliko u Sarajevu košta 'stan na dan'?

Sve popularniji trend u BiH: Koliko u Sarajevu košta 'stan na dan'?

"Kad živite u stanu s više ljudi, morate pustiti vodu u wc-u, inače smrdi toliko da čak i muhe počnu kašljati", našalila se jedna od korisnica na online servisu za postavljanje pitanja Quora, koja živi u unajmljenom stanu u Švicarskoj.

Ista je nastavila: "U mojoj zgradi nije dopušteno slušati glasnu muziku nakon 21 sat, razgovarati na telefon osim u hitnim situacijama, proizvoditi bilo kakvu buku, zabijati eksere u zid, pustiti psa da glasno laje, uključiti mašinu za pranje veša i slično. Ali pustiti vodu u toaletu je nužda."

Popis zabranjenih aktivnosti u stambenoj zgradi obično je naveden u ugovorima o najmu stana, a podstanari su dužni potpisati ih i složiti se s njima prije nego što se usele. Na taj način nikoga se ne prisiljava da radi nešto s čim nije prethodno upoznat.

Najbolji način da se objasni situacija s puštanjem vode u wc-u u večernjim satima u Švicarskoj: ne kršite zakon ako puštate vodu iz vodokotlića kada vi to poželite, ali isto tako nije protuzakonito da agencija za iznajmljivanje stanova u ime vlasnika zgrade stavi takva ograničenja u ugovor o najmu i kazni podstanare koji se ne pridržavaju pravila, pogotovo u starijim zgradama, piše Punkufer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije