Ko zna šta je ovdje tačno: Vidite li krugove ili spiralu?

0
Radiosarajevo.ba
Ko zna šta je ovdje tačno: Vidite li krugove ili spiralu?
Foto: Pinterest / Primjer Fraserove spiralne iluzije

Nema tačnog ili pogrešnog odgovora kada su u pitanju optičke iluzije. Bez obzira na to koliko dugo promatrali ilustraciju, neko će imati drugačiji odgovor od vašeg.

Tako je jedna optička iluzija podijelila mišljenja o tome što se zapravo nalazi na njoj, kako prenosi Daily Star.

Naime, na društvenim mrežama podijeljena je ilustracija koja izgleda poput spirale. I dok je većina prvo mislila da se radi o optičkoj iluziji koja se pokreće, stvar je zapravo drugačija.

Ilustracija je primjer Fraserove spiralne iluzije, koja je unatoč onome što bi vam oči mogle pokazati, nešto jednostavnije. Umjesto fotografije sa spiralama, nalazi se niz koncentričnih krugova. Uzorak pozadine čini sliku toliko zbunjujućom da vaš mozak samo ispunjava informacije kojih zapravo nema.

Prvi ju je opisao britanski psiholog Sir James Fraser, a drugi naziv za nju je lažna spirala. Optička iluzija se stvara kombiniranjem pravilnog uzorka crte (krugovi) s neusklađenim dijelovima ili različito obojenim nitima. Kad su dijelovi istaknuti drugom bojom, gledatelju postaje očito da nema prisutne spirale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije