Ko je Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu?

Radiosarajevo.ba
Ko je Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu?
Foto: Corbis Corporation / Jeff Bezos

Bogatstvo osnivača i šefa Amazona Jeffa Bezosa premašilo je 150 milijardi dolara. Prema listi milijardera koju je pripremio Forbes, bogatstvo Bezosa je danas poraslo za 1,2 milijardi dolara, dostigavši nevjerovatnih 150,2 milijardi dolara.

Šef Amazona je i dalje najbogatiji čovjek na svijetu, a sa 93,7 milijardi dolara prati ga osnivač Microsofta Bill Gates.

Ko je, ustvari, Jeff Bezos, otkud ovoliki uspjeh? Da li je on veliki radoholičar? Kakva mu je dnevna rutina? Odakle potječe?

Dok se o Bill Gatesu sve već manje-više zna, Bezos je za mnoge još uvijek nepoznanica. Stoga smo odlučili pronaći neke zanimljivosti i predstaviti vam najbogatijeg čovjeka svijeta.

- Jeffrey Preston Bezos rođen je 12. januar 1964. u Albuquerqueu u Novom Meksiku. A odrastao je u Hustonu u Teksasu.
- Još otkako je naučio čitati, zanimale su ga knjige, što je pomalo zabrinjavalo njegove roditelje pa su ga upisali na američki nogomet. To nije dugo potrajalo jer je njegova majka ipak prepoznala njegovu nadarenost te je, kad je Jeff imao samo 9 godina, uvjerila školu da ga prime u program za nadarenu djecu.
- Bezos je rano zavolio kompjutere, te je bio prirodni slijed da upiše studij koji ima veze s tim. Studirao je informatiku i elektrotehniku na Univerzitetu Princeton. Diplomirao je 1986. godine.

jeff_bezos_dijete.JPG - undefined

 

-  Odmah po završetku fakulteta, Jeff je želio pokrenuti svoj posao, no umjesto toga pridružio se start-upu, a potom dobio posao na Wall Streetu.
- Ne odustaje od ideje o vlastitoj kompaniji te u slobodno vrijeme pokreće start-up koji distribuira newslettere putem faksa i koji je neslavno propao zbog nedostatka novca.
- Ideja o internetskoj trgovini u kojoj bi se moglo kupiti sve rađa se 1994. godine tokom razgovora s njegovim tadašnjim šefom Davidom Shawom. Jeff je tada na papir stavio 20 stvari koje bi se mogle prodavati putem interneta i odabrao knjige.
- Iako mu svi savjetuju da ne napušta dobar posao koji ima na Wall Streetu, Jeff daje otkaz, seli se u Seattle i osniva Cadabru (današnji Amazon). Poput većine internetskih kompanija i Amazon je nastao u garaži, zahvaljujući Jeffu, njegovoj supruzi i dvojici programera.

Business Insider je objavio nedavno i male tajne iz života najbogatijeg na svijetu.
Prema ovom mediju, Bezosova dnevna rutina pokazuje da baš i nije radoholičar, smatra da je spavanje vrlo važno. Spava najmanje osam sati i budi se sam od sebe, bez alarma.

- Svako jutro doručkuje, i to samo zdravo, sa svojom suprugom, književnicom MacKenzie Bezos. Kako bi proveo dovoljno vremena sa suprugom i četvero djece, nikad ne zakazuje poslovne sastanke rano ujutro.

- Ustvari, Jeff Bezos nije čovjek koji je ljubitelj sastanaka. Kaže kako s Amazonovim investitorima razgovara samo 6 sati godišnje.

- Inače, voli neobičnu hranu. Nakon večere uvijek opere suđe. "To je najseksi stvar koju radim", rekao je.

- Dosta je temperamentan i zna biti eksplozivan, a navodi se i da je zaposlio stručnjaka koji ima tehnike za smirenje.

- Nije poznato vježba li najbogatiji čovjek na svijetu u teretani.

- Veliki je obožavatelj Zvjezdanih staza, a pojavio se u maloj ulozi u filmu Star Trek Beyond 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije