Jeff Bezos uskoro pušta u prodaju karte za turističke letove u svemir

Radiosarajevo.ba
Jeff Bezos uskoro pušta u prodaju karte za turističke letove u svemir

Kompanija Blue Origin već sada ima funkcionalne rakete New Shepard kojima može ostvarivati suborbitalne letove i vraćati cijelu letjelicu na Zemlju. Originalni plan Jeffa Bezosa, osnivača i vlasnika ove kompanije, jest koristiti ovu raketu i za letove s ljudskim posadama, piše Fortune.

Potpredsjednik Blue Origina Rob Meyerson na Amazonovom je samitu u Washingtonu prošle sedmice govorio o daljnjim planovima za svemirske letove i najavio kako će prve komercijalne karte za buduće svemirske turiste u prodaju biti puštene već sljedeće godine.

New Shepard je suborbitalna raketa koja može postići visinu od nešto preko 100 kilometara, i već je odradila sedam uspješnih letova s vertikalnim slijetanjem na Zemlju, a čini se kako su sada spremni iste misije odrađivati i s putnicima. Naime, uskoro bi prvi testni putnici trebali poletjeti ovom raketom na sam rub svemira s testne lansirne rampe u Zapadnom Teksasu.

Sljedeće godine karte za “obične” turiste krenut će u prodaju, naravno – ako sve prođe kako je planirano. Jedan let raketom New Shepard trebao bi trajati oko 10 minuta, a u putničkoj kapsuli u koju bi se moglo moći smjestiti 6 svemirskih turista koji će tako nakratko moći gledati Zemlju iz jedinstvene perspektive i osjetiti bestežinsko stanje.

Iako vijest o skorom početku testiranja i prodaji karata zvuči uzbudljivo, moramo se prisjetiti i kompanije Virgin Galactic koja je karte za svemirske letove pustila u prodaju prije više od deset godina. Iako su ih prodali preko 700 (po cijeni od 200 i 250 hiljada dolara), do sada još uvijek nisu odradili niti jedan let s turistima – to bi se trebalo dogoditi u narednih nekoliko mjeseci, a jedan od prvih putnika trebao bi biti osnivač kompanije – Richard Branson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije