Hiljade Šveđana dobrovoljno ugradilo mikročipove

Radiosarajevo.ba
Hiljade Šveđana dobrovoljno ugradilo mikročipove

Hiljade Šveđana ugradilo je mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan pa čak i karte za voz. Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju brinuti o tome gdje im je novčanik ili jesu li digli dovoljno keša, piše The Conversation.

Ipak, i dalje postoji jaka struja koja se opire ugrađivanju čipova u tijelo jer tako nešto smatraju distopijskim. Prvo što se pomišlja jeste da je Švedska jednostavno toliko napredna da predvodi ovakve trendove, iza priče o 3.500 ljudi s mikročipovima stoji puno dublji razlog.

Termin biohaker odnosi se na biologe amatere koji rade izvan tradicionalnih institucija. Kao što kompjuterski hakeri mogu provaliti u kompjuter, tako biohakeri mogu provaliti u bilo šta biološko. Biohakeri su transhumanisti koji su fokusirani na poboljšanje karakteristika ljudskog tijela i poboljšanje cijele ljudske rase. Treba napomenuti da oni rade i puno zabavnije eksperimente poput navedenog.

Švedski biohakeri su definitivno transhumanisti i oni su ti koji stoje iza ugrađivanja čipova veličine zrna riže Šveđanima negdje između palca i kažiprsta. To su oni mikročipovi koji su godinama ugrađivani u životinje i pakete zbog njihovog praćenja..

Interesantno je, napominje ovaj medij, da Šveđani imaju puno povjerenja u sve digitalno. Vjeruju da tehnološki napredak može donijeti samo dobro. Švedska Vlada ulaže milione u tehnologiju, a njihova ekonomija se bazira uglavnom na izvozu digitalnih tehnologija i usluga, kao i inovacija, vrijedi napomenuti da su u Švedskoj „rođeni“ Skype i Spotify.

Ostatak Europe se čudi Šveđanima i njihovom dobrovoljnom čipiranju, a mikrobiolog koji radi na ovom projektu - Ben Libberton na negativne komentare odgovara: „Da li biste se bunili da vam čip detektira rak istog trenutka kada se pojavi i tako vam spasi život?”

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije