Kineski Longtaitou festival: Kralj zmajeva se probudio iz zimskog sna

0
Radiosarajevo.ba
Kineski Longtaitou festival: Kralj zmajeva se probudio iz zimskog sna
Foto: China News / Obilježavanje Longtaitou festivala

Tradicionalni kineski Longtaitou festival, ili Festival dizanja zmajeve glave, pada na drugi dan drugog lunarnog mjeseca svake godine i obilježava početak proljeća. Ove godine je 21. februara.

Drevni ljudi su vjerovali da se nakon ovog dana padavine povećavaju jer se Kralj zmajeva koji donosi kišu probudio iz zimskog sna, piše China Daily.

Dobro poznata fraza glasi: "Drugog dana drugog mjeseca zmaj podiže glavu".

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

Festival slavi drevnu agrarnu kinesku kulturu, i dok se neki od tradicionalnih načina obilježavanja više ne praktikuju, drugi i dalje postoje.

Najpoznatija tradicija je šišanje. Neki veruju da se odlaskom kod frizera na ovaj dan riješite nesreće, dok drugi veruju da šišanje tokom prvog mjeseca lunarnog kalendara donosi nesreću.

Druga izreka upozorava da će šišanje kose u prvom mjesecu uzrokovati smrt vašeg ujaka. Iako danas malo ko obraća pažnju na to, nekada je bila tradicija da se na dan Longtaitoua stane u red ispred frizeraja, izbegavajući šišanje prethodnog meseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije