Kina razvila ogromni sistem za mijenjanje vremena

0
Radiosarajevo.ba
Kina razvila ogromni sistem za mijenjanje vremena
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ove je sedmice kineska vlada najavila da planira drastično povećati upotrebu tehnologije koja umjetno mijenja vrijeme.

Tehnologija tzv. "cloud seedinga" (zasijavanje oblaka, op.pr.) ili sistemi koji ispaljuju molekule srebra u nebo radi ubrzavanja kondenzacije i stvaranja oblaka postoje već decenijama i Kina to često koristi.

Ali sada, CNN izvještava da Kina želi povećati ukupnu veličinu svog područja za ispitivanje vremenskih promjena na 5,5 miliona kvadratnih milja do 2025. godine - ogromno povećanje i područje veće od površine cijele Indije, što bi moglo utjecati na okoliš u epskim razmjerama, pa čak i potencijalno potaknuti sukob s obližnjim zemljama.

Magla rata

Ono što je ovdje važno jeste to da Kina i Indija dijele dijelove granice zbog kojih su se žestoko sukobili ove godine.

Indijska poljoprivreda oslanja se na monsunsku sezonu koja je već postala nepredvidiva zbog klimatskih promjena, što je natjeralo stručnjake u zemlji da se zabrinu da Kina svoju sposobnost upravljanja kišom i snijegom može koristiti kao oružje.

"Nedostatak odgovarajuće koordinacije aktivnosti promjene vremena (mogao bi) dovesti do optužbi za 'krađu kiše' između susjednih regija", zaključuju istraživači Nacionalnog tajvanskog sveučilišta u radu objavljenom 2017. u Geoforumu.

Globalno petljanje

U prošlosti je Kina koristila svoju tehnologiju za promjenu vremena kako bi "zasadila oblake" prije velikih događaja poput Olimpijskih igara 2008. i političkih sastanaka, tako da se sami događaji događaju pod vedrim nebom.

No, ovo planirano proširenje sistema znači da će i druge zemlje biti podložne meteorološkim hirovima Kine - koja bi, uz oblake, mogla zasijati i međunarodni sukob.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije