Kina danas slavi: Uspješno pokrenuli "Vještačko Sunce" na nuklearni pogon

0
Radiosarajevo.ba
Kina danas slavi: Uspješno pokrenuli "Vještačko Sunce" na nuklearni pogon
Foto: Phys.org / Tokamak ili Vještačko Sunce

Kina je prvi put uspješno pokrenula svoj nuklearni fuzijski reaktor "Vještačko Sunce", javili su danas državni mediji ove zemlje, obilježavajući velik napredak u istraživačkim mogućnostima Kine.

Reaktor HL-2M Tokamak najveći je i najnapredniji kineski uređaj za eksperimentalno istraživanje nuklearne fuzije, a naučnici se nadaju da uređaj potencijalno može otključati snažni čisti izvor energije.

Reaktor koristi snažno magnetsko polje za spajanje vruće plazme i može doseći temperature od preko 150 miliona Celzija, prema časopisu People's Daily - što je oko deset puta vrelije od Sunčeve jezgre.

Smješten u jugozapadnoj provinciji Sečuan i dovršen krajem prošle godine, reaktor se često naziva "Vještačkim Suncem" zbog ogromne topline i energije koju proizvodi.

"Razvoj nuklearne fuzijske energije nije samo način za rješavanje kineskih strateških energetskih potreba, već ima i veliko značenje za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalne privrede", rekao je People's Daily.

Kineski naučnici rade na razvoju manjih inačica nuklearnog fuzijskog reaktora od 2006. godine.

Uređaj planiraju koristiti u suradnji s naučnicima koji rade na Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru - najvećem svjetskom istraživačkom projektu nuklearne fuzije sa sjedištem u Francuskoj, koji bi se trebao završiti 2025. godine.

Fuzija se smatra Svetim gralom energije i ono je što pokreće naše Sunce.

Spaja atomske jezgre kako bi se stvorile ogromne količine energije - suprotno procesu cijepanja koji se koristi u atomskom oružju i nuklearnim elektranama, što ih dijeli na fragmente. Za razliku od fisije, fuzija ne emitira stakleničke plinove i nosi manji rizik od nesreća ili krađe atomskog materijala. No postizanje fuzije izuzetno je teško i neizmjerno skupo, a ukupni trošak ITER-a procjenjuje se na 22,5 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije