Kina NE proizvodi rižu od plastike

Radiosarajevo.ba
Kina NE proizvodi rižu od plastike
Pixabay / Ilustracija
Svi znamo da velike kompanije koje se bave proizvodnjom mijenjaju hranu na policama supermarketa, ali Kina je pretjerala.

Ažurirano 28. februara 2024: Prva verzija teksta, objavljena 2016. godine navodila je kako Kina proizvodi rižu od plastike. Nakon analize Raskrinkavanja, koja je potvrdila da Kina ne proizvodi rižu od plastike, tekst je uklonjen u potpunosti.

Više od deceniju stare tvrdnje o “plastičnoj riži iz Kine” potekle su od skandala s “podvaljivanjem” obične riže kao vrhunske Wuchang riže, koja u svom sastavu ipak nije imala nikakvu plastiku, navodi Raskrinkavanje.

Tvrdnje o “plastičnoj riži” ili “vještačkoj riži od plastike” na internetu se šire barem od 2010. godine, navodi portal The Hindu.

Upravo je te godine u Kini bio aktuelan skandal s tzv. Wuchang rižom.

Suprotno navodima da je ta riža bila napravljena od plastike, skandal je zapravo bio u vezi s prevarom kompanija koje su običnu rižu predstavile i prodavale kao vrhunsku rižu Wuchang dodajući joj arome, piše Raskrinkavanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije