Kao da je kavijar / Kilogram krompira iz Danske košta više od 250 KM

16. 05. 2018. u 09:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tartufi i kavijar poznati su kulinarski specijaliteti, čija cijena po gramu dostiže astronomske vrijednosti, ali u Danskoj takvu cijenu ima posebna sorta - krompira.

Prvi ovosezonski krompiri uzgojeni na turističkom ostrvu Samsu nudi se po cijeni od 155 dolara (više od 250 KM) po kilogramu, javila je lokalna turistička zajednica, prenosi Hina.

U opisu stoji da se zlatno-žute krtole iz zemlje iskopavaju ručno i vrlo pažljivo, a stručnjaci kažu da ova vrsta krompira ima prepoznatljiv "terroir", što znači da se pri konzumiranju može osjetiti specifična kombinacija faktora, koji se odnose na geografske i klimatske parametre, važne jer doprinose jedinstvenosti sorte.

Francuska riječ "terroir" posuđena je iz vinogradarsko-vinarske terminologije.

Poljoprivrednici i agronomi na Samsu se takmiče u tome ko će prvi "ubrati" zreli krompir, što zahtijeva posebnu vještinu i strpljivost jer treba precizno odrediti trenutak iskopavanja ovog povrća.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Danska krompir

NEMA KOMENTARA