Kilogram krompira iz Danske košta više od 250 KM
Prvi ovosezonski krompiri uzgojeni na turističkom ostrvu Samsu nudi se po cijeni od 155 dolara (više od 250 KM) po kilogramu, javila je lokalna turistička zajednica, prenosi Hina.
U opisu stoji da se zlatno-žute krtole iz zemlje iskopavaju ručno i vrlo pažljivo, a stručnjaci kažu da ova vrsta krompira ima prepoznatljiv "terroir", što znači da se pri konzumiranju može osjetiti specifična kombinacija faktora, koji se odnose na geografske i klimatske parametre, važne jer doprinose jedinstvenosti sorte.
Francuska riječ "terroir" posuđena je iz vinogradarsko-vinarske terminologije.
Poljoprivrednici i agronomi na Samsu se takmiče u tome ko će prvi "ubrati" zreli krompir, što zahtijeva posebnu vještinu i strpljivost jer treba precizno odrediti trenutak iskopavanja ovog povrća.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.