Kao iz bajke: Herson krije ružičasto jezero nazvano po mitu o izgubljenom kontinentu

0
Radiosarajevo.ba
Kao iz bajke: Herson krije ružičasto jezero nazvano po mitu o izgubljenom kontinentu
Foto: Euromaidanpress / Ružičasto jezero Lemuria u Hersonu

Ukrajinska odnedavno oslobođena regija Herson dom je bajkovitog ružičastog jezera Lemuria.

Lemuria je dio zaljeva Sivaš i poznata je kao "ukrajinsko mrtvo more". Ovo predivno jezero nalazi se između ukrajinskog kopna i krimskog poluotoka, a dio je većeg sistema plitkih laguna Azovskog mora. Ono što ga čini jednim od najposebnijih u ovom dijelu svijeta je njegova boja. Svoju mjestimično ružičastu i crvenkastu boju jezero dobiva od alge Dunaliella, koja ima veliku otpornost na slanost. Ista alga je zaslužna i za boju sličnog jezera u Australiji.

Postoji nekoliko priča o tome kako je jezero nastalo. Prema jednoj od teorija, 26. augusta 1969. sovjetski se bombarder srušio na obalu Sivaša. Spasioci su navodno probili slane vodonosnike dok su kopali do dubine od 18 metara da bi prikupili ostatke bombardera. Jezero je kasnije nastalo kada je podzemna voda ispunila iskop.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Ružičasto jezero Lemuria u Hersonu
Foto: Euromaidanpress: Ružičasto jezero Lemuria u Hersonu

Stanovnici okolnih sela nazvali su jezero Yama i često su se tamo išli kupati iz zabave. Nakon nekog vremena počele su se širiti priče o ljekovitosti slane vode jezera. To je omogućilo početak razvoja zelenog turizma u ovoj regiji, a uskoro se blato iz ružičastog jezera počelo koristiti za kozmetičke i terapeutske svrhe.

Ružičasto jezero Lemuria u Hersonu
Foto: Pexels: Ružičasto jezero Lemuria u Hersonu

Ime Lemuria dobilo je po vjerovanju o "izgubljenom kontinentu Lemuria". Ovo jezero nije jedino ružičasto jezero u Ukrajini. Ima ih još najmanje pet, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije