Kalifornija: Nakon cigareta i na kafi upozorenja da uzrokuje rak

Radiosarajevo.ba
Kalifornija: Nakon cigareta i na kafi upozorenja da uzrokuje rak
Pixabay / Ilustracija
Kafa u Kaliforniji odsad će morati nositi upozorenje na pakiranju da uzrokuje rak, baš kao i duhanski proizvodi, odlučio je sudija Višeg suda Elihu Berle.

Kako piše Washington post, Organizacija za obrazovanje i toksikološka istraživanja tužila je popularni Starbucks i 90 drugih kompanija koje proizvode kafu, a na temelju zakona koji nalaže isticanje upozorenja na širok spektar hemikalija koje uzrokuju rak.

U konkretnom slučaju kafe, riječ je o hemikaliji akrilamidu koja se otpušta njezinim prženjem, a zaslužna je za aromu.

"Optuženi nisu uspjeli dokazati kako u njihovim proizvodima ne postoji opasnost za ljudski organizam", objasnio je sudija svoju odluku.

Kompanije su se branile tvrdnjom da se spomenuta hemikalija u kafi nalazi u neznatnim tragovima te da je kafa zdrava za ljudski organizamno nije pomoglo. 

Akrilamid se koristi za brojne industrijske procese, primjerice u izradi papira, a otpušta se i u procesu prženja hrane i pečenja pa ga nalazimo u čipsu, prženim krompirićima i hljebu.

Mnoge od ovih namirnica u Kaliforniji već nose upozorenje da su kancerogene. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije