Sjajno: Izum ove žene mogao bi promijeniti svijet

Radiosarajevo.ba
Sjajno: Izum ove žene mogao bi promijeniti svijet
Plastika je jedan od većih problema u okolini.

Svake godine proizvedemo više od 300.000.000 tona plastike.

50 posto toga broja je jednokratna plastika poput plastičnih boca, iz kojih popijemo sadržaj u nekoliko sekundi i odmah bacamo. Takve boce ostaju u prirodi nekoliko stotina godina i ne mogu se u potpunosti razgraditi.

Sharon Barak iz Izraela, inženjerka hemije, koja je godinama radila u firmi koja proizvodi plastiku, odlučila je dati otkaz i posvetiti se problemu zagađenja plastikom.

Nekoliko godina istraživanja i mukotrpnog rada urodilo je plodom, mlada inženjerka osmislila je rješenje jednom zauvijek.

Riječ je o posebnom proizvodu, koji izgleda poput plastike, funkcionira poput plastike – ali nije plastika kakvom je poznajemo. Kako bi izgradila plastiku koja to nije, Sharon je koristila puno materijala koji su za sada tajna. 

Materijal možete bez problema otopiti u čaši s vodom i potom je popiti kao potpuno ispravnu tekućinu. S ovim materijalom moći će se izrađivati plastična pakovanja, vrećice, plastične boce.

plastika_casa_yt.jpg - undefinedYoutube/Screenshot

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije