U Italiji plastika, u Hrvatskoj mreže, a znate li šta je najveći problem u Neumu?

Radiosarajevo.ba
U Italiji plastika, u Hrvatskoj mreže, a znate li šta je najveći problem u Neumu?
/ Neum, FOTO: Arhiv
Na površini od 50 kvadrata možemo pronaći hiljade i hiljade opušaka...

Otpad koji se nalazi na dnu neumskog akvatorija predstavlja veliki problem, dok na obali na površini od 50 kvadratnih metara možemo pronaći hiljade i hiljade opušaka van turističke sezone, kazala je Feni koordinatorica projekta DeFisgGear u BiH Marina Fusko.

To je izjavila tokom Radionice "Nauka i pravna država zajedno za čistiji Jadran" koja je u okviru projekta "Sistem upravljanja napuštenom ribarskom opremom u jadranskoj regiji - DeFisggear" počela danas u Sarajevu.

Za razliku od BiH, dodala je, u Italiji najveći problem predstavlja plutajući otpad, dok su u Hrvatskoj to ribarske mreže na dnu mora.

Smatra da je Jadransko more pod snažnim antropogenim utjecajem te da su u okviru projekta rađene procjene količina otpada u različitim okolišnim odjeljcima, ali i utjecaj tog otpada na organizme.

„Ispitivani su želuci organizama i prisustvo mikroplastike  u njima i dokazano je da su morski organizmi i morsko stanište pod jakom negativnim utjecajem čovjeka“, pojasnila je.

Na trodnevnoj radionici učestvuje više od 80 predstavnika iz sedam zemalja koji će prezentirati rezultate projekata i naučnih istraživanja o morskom otpadu u regiji.

Prvi dan posvećen je izgradnji zajedničkog okvira za Jadransko more bez otpada, a preostala dva dana znanstvenim dostignućima u procjeni stanja morskog otpada. Projekt "DeFishGear" provodi se u okviru EU IPA Adriatic programa i ima za cilj osigurati održivo upravljanje morskim i priobalnim otpadom Jadranskog mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije