Kako je Kennedy davne 1963. dočekao druga Tita

Radiosarajevo.ba
Kako je Kennedy davne 1963. dočekao druga Tita
"Naslovna fotografija iz oktobra 1963. je fotografija koja, možda, najbolje ilustrira prijateljsku atmosferu susreta. Kennedy je ispratio iz Bijele kuće svog visokog gosta koji se trebao helikopterom prevesti u Williamsburg.

Pozdravili su se i dok je Tito šetao očekujući da se helikopter spusti, Kennedy, koji se već bio uputio u svoju rezidenciju, vratio se sa djecom da pravi društvo predsjedniku Titu", piše Yugopapir, prenosi Index

kennedy_tito_posjeta_sad_yugopapir1.jpg - Kako je Kennedy davne 1963. dočekao druga Tita

"Dva predsjednika su razgovarala o mnogim važnim međunarodnim pitanjima. Tom prilikom predsjednik SAD Kennedy je prihvatio poziv predsjednika Tita da posjeti Jugoslaviju. Na slici: jugoslovenska i američka delegacija za vreme razgovora u Bijeloj kući". 

kennedy_tito_posjeta_sad_yugopapir2.jpg - Kako je Kennedy davne 1963. dočekao druga Tita

"Predsjednik Kennedy se čitavo vrijeme trudio da svom gostu ukaže što toplije gostoprimstvo. Na slici: Kennedy se oprašta sa predsjednikom Titom i Jovankom Broz na ulazu u Bijelu kuću". 

kennedy_tito_posjeta_sad_yugopapir3.jpg - Kako je Kennedy davne 1963. dočekao druga Tita

"Jovanka Broz je u Williamsburgu posjetila dom Georgea Whitea, sagrađen u XVIII stoljeću. Na slici pored nje je supruga šefa protokola SAD gospođa Beedle Duke i dugogodišnji čuvari kuće". 

kennedy_tito_posjeta_sad_yugopapir4.jpg - Kako je Kennedy davne 1963. dočekao druga Tita

"Govorom u Generalnoj skupštini predsjednik Tito se zalagao za donošenje kodeksa koegzistencije. On se zatim sastao sa generalnim sekretarom U Tantom. S njima je Koča Popović".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije