Životna priča Bosanca Ćame: Zavodio supruge oficira JNA dok su oni ratovali u BiH

Radiosarajevo.ba
Životna priča Bosanca Ćame: Zavodio supruge oficira JNA dok su oni ratovali u BiH
Facebook / Životna priča Bosanca Ćame: Zavodio supruge oficira JNA dok su oni ratovali u BiH

Samouvjeren, zgodan i u najboljim godinama, Ćama se nakon bračnog brodoloma, koji je nastupio tokom izbjegličkih dana u Crnoj Gori, nenadano obreo u  Zrenjaninu, gdje je , kako danas kaže, duboko u neprijateljskoj pozadini, potkopavao vojnu i ekonomsku moć  neprijatelja.

To je radio, onako kako najbolje zna, zavodeći  supruge oficira Novosaskog korpusa JNA, koji su se u to vrijeme nalazili na brojnim ratištima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

"Zbog tih svojih aktivnosti, nakon rata  sam podnio zahtjev nadležnim službama u BiH kako bi mi se priznao, borački, odnosno beneficirani staž u pomenutom periodu, ali odgovora još nemam", požalio bi se Ćama ponekad, evocirajući svoje boračke avanture nastale u vrijeme dok je s prijateljem iz rodnog Trebinja , u Zrenjaninu vodio kultni restoran Biftek. 

Uvidjevši da njegova misija “ilegalca” postaje sve opasnija, odlučuje se na put u obećanu zemlju, a sidro je spustio gdje drugo, nego u Kaliforniji, i to u neposrednoj blizini Hollywooda, nadajući se usput  da će neki znameniti režiser primjetiti da još jedan Hercegovac, pored Bilećanina Karla Maldena, ima facu  k'o stvorenu  za filmska platna.

Čekajući pomenuti poziv Ćama je nenadano pronašao bliskog rođaka koji je za život zarađivao skupljajući limenke bezalkoholnih pića po okolnim parkovima.

To je već sutradan postao i Ćamin posao pošto se valjalo nekako odužiti rođaku za besplatan smještaj,  u skromnom i neuslovnom apartmanu.

Ubrzo je, kaže, postao pravi ekspert, ne samo u otkrivanju najboljih nalazišta limenki, već  i u njihovom presovanju,  što je bio osnovni preduslov za otkup i ponovno vraćanje aluminijske mase u  proizvodni proces.

I taman kada je svoje svakodnevno nožno lupanje limenki doveo skoro do savršenstva, uslijedio je iznenadni poziv od   Kalte, starog prijatelja  iz djetinjstva,  koji je svoj novi dom  pronašao u Cincinnatiju.  

"Slušaj majstore, ovdje kod mene ima jedna golema rijeka i na njoj plovi na stotine riječnih brodova, a oni, znaš i sam trebaju mornare. Pos'o dobar, a para laka, vjeruj mi, zato, ako si raspoložen, spremaj se dok još ima mjesta. Prije toga ti preporučujem da se dobro kondiciono pripremiš i što više istetoviraš da ostaviš solidan utisak kod posade koja  respektuje i uvažava samo opasne momke", prepričavao je kasnije svoj američki san Ćama. 

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije