Kako da prepoznate da li je preporuka za hotel lažna?

Radiosarajevo.ba
Kako da prepoznate da li je preporuka za hotel lažna?
Pixabay / Ilustracija
Javna tajna, odnosno opće poznata stvar je kako hotel u cijelom svijetu, imaju običaj sami sebe ocjenjivati na različitim internet stranicama i forumima, i to, naravno, kreirajući pri tom fiktivna korisnička imenima.

Na ovaj način, nazovimo to - promocije nasjeli su mnogi i prevarili se. Međutim, stručnjaci su konačno pronašli način na koji vam mogu omogućiti da prepoznate komentare koje hotel, odnosno osoblje hotela samo piše na turističkim stranicama kao što je to TripAdvisor.

Proučavajući jezik na kojem lažne preporuke napisane, stručnjaci su otkrili kako hoteli varaju potencijalne goste, uvjeravajući ih pri tom da će baš kod njih gost dobiti pregršt toga za vrlo malo novca.

Na što bi, dakle, trebalo obratiti pažnju?

Ako se u preporuci, odnosno u raspravi o hotelu spominje mjesto gdje je navodna osoba odsjela, ako se pritom često ponavljaju riječi kao što su "mi" ili "ja", trebalo bi biti oprezan. Nadalje, ako se u preporuci ili oglasu za hotel koristi puno riječi kao što su "uistinu" i "vrlo", sa velikim brojem uskličnika, vrlo je vjerojatno da se radi o lažnom osvrtu na hotel.

Treba biti oprezan i ako osoba jasno naglašava drugu osobu s kojom je bila, poput supruge ili nekog od članova obitelji. Osim toga, ističu stručnjaci, u Velikoj Britaniji zabilježeni su i neki od slučajeva u kojima je hotelsko osoblje doslovce potkupljivalo goste da stave pozitivne komentare o njima na internetske stranice.

Naučnici s jednog poznatog američkog sveučilišta zamolili su četiristotinjak ljudi da napišu lažne komentare i preporuke na raznim internet stranicama specijaliziranim za putovanja, i to za hotele u Chicagu. Nakon toga su uz pomoć algoritma sa 90 posto uspješnosti otkrili koji su komentari na stranicama istiniti i točni, a koji su lažni. 

"Stoljećima smo komunicirali gledajući se licem u lice, no današnja komunikacija se odvija u virtualnim prostorima. To otežava snalaženje, odnosno razlikovanje istinitih od lažnih informacija", istakao je profesor komunikacija i informatike na Cornellu, Jeffrey Hancock.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije