Kako da održavate ćilime u toku hladnih dana

0
Radiosarajevo.ba
Kako da održavate ćilime u toku hladnih dana
Pixabay / Ilustracija

Složit ćete se da je u toku sunčanih dana sve lakše. Imate više energije, odmorniji ste i možete da uradite mnogo više kućnih stvari, na primjer, pranje ćilima. Procedura je jednostavna - iznesete tepih u dvorište, natopite ga vodom i sredstvima za čišćenje, oribate i ostavite ga da se osuši na suncu.

Međutim, s dolaskom jeseni to više nije moguće, pa se mnoge domaćice pitaju kako da održavaju svoje ćilime, a da ne moraju da ih nose na hemijsko čišćenje.

Srećom, postoje trikovi pomoću kojih će vaši tepisi zamirisati na svježinu i čistoću.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Čišćenje sodom bikarbonom i sirćetom

Po ćilimu pospite sodu bikarbonu, kako biste "izvukli" prljavštinu i uklonili neprijatne mirise. Uzmite pamučnu krpu, natopite je sirćetom, pa prebrišite cijeli tepih i ostavite 15 minuta.

Soda će izvući neprijatne mirise i ostatke prašine, a sirće će dezinfikovati ćilim i osvježiti boje. Preostalo vam je samo da usisate ćilim, kako biste pokupili ostatke sode, a on će zablistati kao da ste ga tek kupili.

Boraks i eterično ulje

Za čist ćilim koji miriše po vašem ukusu, pomiješajte 100 ml boraksa (mineral i so borne kiseline) i 15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Četku za ćilime umočite u boraks i istrljajte ćilim. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, pa ćilim temeljno usisajte.

Na isti način možete da održavate i stazice u domu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije